Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Több mint 2000 koronavírusos halott a 10 milliós Svédországban

Létrehozva:

Csütörtök délutánig a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma 2021-re emelkedett, ebből 1128 halálesetet a fővárosban, Stockholmban jegyeztek fel.

Országosan eddig 16 755 koronavírussal fertőzött személyt azonosítottak a svéd egészségügyi hatóságok adatai szerint. Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, a bárok, kávézók, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani. A stockholmi vezetés tilalmak helyett az intézkedései önkéntes követésére helyezi a hangsúlyt.

Svéd kutatók ugyanakkor élesen bírálták az egészségügyi hatóságok eddigi intézkedéseit, és sürgették a politikai vezetést, hogy „gyors és radikális intézkedésekkel” gátolja a járvány további terjedését az országban.

Európai összehasonlításban a lakosságarányos halálozásokat tekintve a 10,3 millió lakosú Svédországot messze megelőzi Spanyolország, Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium, illetve Hollandia. Ugyanakkor a skandináv országok sorában Svédországban kirívóan magas a koronavírus okozta Covid–19 kórban elhunytak száma.

Az 5,8 millió lakosú Dániában eddig 8271 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 384-en hunytak el a Covid–19 betegségben. Az 5,3 millió lakosú Norvégiában pedig 7361 a regisztrált fertőzöttek és 191 a halottak száma.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink