Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kósa Lajos, Demeter Márta a kormánynak köszönhetően most diplomát szerezhet

Létrehozva:

Fotó:SveMir/Wikipedia

A nyelvvizsgatörvény felfüggesztése miatt a veszélyhelyzet idején több politikus is a kezébe veheti eddig csak vágyott diplomáját. Demeter Márta elárulta, most már biztosra megy. 

Ahogy azt a Pesti Hírlap is megírta, átvehetőek azok a diplomák, amiket a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudtak eddig átadni, a kormány eltörölte a kötelező nyelvvizsga követelményét a diplomázáshoz. Az intézkedés néhány parlamenti képviselő előtt is megnyithatja az utat, akik ugyan elvégezték az egyetemet, de diplomát nem kaptak.

Akár harminckét éve álló diploma is átvehető, de homályosak a feltételek

„Az Emmi által adott információ édeskevés. A kormánynak világossá kellene tennie a fiatalok számára, hogy pontosan milyen feltételekkel működik a diplomák kiadása, például, azt sem lehet tudni, hogy mikortól lehetne átvenni” – mondta Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő a Pesti Hírlapnak. „Ez a szabálymódosítás nekem most nem oszt, nem szoroz, a nyelvvizsgámra koncentrálok, több nyelvből is szeretnék még levizsgázni. Emiatt nem rohanok be az egyetemre átvenni a diplomámat” – tette hozzá.

A politikusnak egy mesterszakos diplomája áll a szekrényben, amihez a felsőfokú nyelvvizsgája nem elég, a korábbi szabályok szerint még legalább egy középfokú nyelvvizsgára lenne szüksége.

Kerestük Kósa Lajos fideszes képviselőt is, akinek szintén nincs diplomája, de nem kívánt nyilatkozni. Kósa a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett abszolutóriumot, 1988-ban, de a diplomáját nem vette át. Az Emmi szerint a végzés idejétől függetlenül átvehetőek a diplomák, így elméletben Kósa Lajosnak is lenne lehetősége rá.

Kancellárnak, külügyminiszternek sem feltétel a diploma

Az európai politikában még a fiatalok között sem egyedülálló jelenség, hogy valaki magas rangot szerezzen diploma nélkül. Luigi di Maio olasz külügyminiszter mérnökinformatikus szakra járt a Nápolyi Egyetemre, később pedig jogásznak is készült, de végül egyik képzést sem fejezte be. Sebastian Kurz osztrák kancellár szintén otthagyta a jogi egyetemet politikai pályája miatt.

(A cikk korábbi verziójában azt állítottuk, Kunhalmi Ágnesnek sincs nyelvvizsgája és diplomája, de tévedtünk, 2016-ban megszerezte a nyelvvizsgát, elnézést kérünk.)

Legnépszerűbb cikkeink