Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Gócpontokká válhatnak az idősotthonok

Létrehozva:

A tegnap elhunyt 11 áldozatból négyen a Pesti úti idősek otthonában laktak. Müller Cecília homályosan fogalmazott arról, elkerülhetőek-e a tömeges megbetegedések.

Újabb 11 koronavírusos beteg hunyt el, közülük négyen a Pesti úti idősek otthonának lakói voltak – mondta Müller Cecília a koronavírussal kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón. Az áldozatok többsége szív- és érrendszeri betegségekkel küzdött, egyiküknek, egy 49 éves férfinak magas vérnyomása és anyagcsere betegsége volt. Egy újságírói kérdésben felmerült, hogy a koronavírus európai, mutálódott változata fiatalabbakra is veszélyes lehet, de ezt az országos tisztifőorvos cáfolta. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy az idősotthonok különösen veszélyesnek számítanak, ezért a teljes dolgozói állományt és az összes gondozottat tesztelni fogják, és hozzátette, egyik intézményt sem hagyhatják el az idősek.

A gyógyultak száma 94-re emelkedett. Annak a két embernek az állapota is javult, akiket tegnap vettek le a lélegeztetőgépről.

Az Operatív Törzs tájékoztatója előtt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár foglalta össze a kormány eddigi intézkedéseit öt pontban. A családtámogatási kedvezmények, például az adókedvezmény és az szja-mentesség megmaradnak, megismételte, hogy a fizetés nélküli szabadságon lévők járulékait átvállalja az állam, kitért a hitelfizetési moratóriumokra, az új diákhitel lehetőségére, és a négy részletben bevezetett 13. havi nyugdíjra is.

Kézfertőtlenítőkkel csaltak

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: 5  védőfelszereléseket szállító repülőgép érkezett Ferihegyre. A házi karanténban lévők száma tovább nőtt, már 15 401 embernek tilos elhagynia az otthonát. 51 emberrel szemben indult eljárás rémhírterjesztés, 25 fővel szemben közveszély okozása miatt. Kiemelte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden négy embert fogott el csalás miatt, akik 23 millió forint előleget vettek fel kézfertőtlenítők gyártásához, de végül rossz minőségű, fertőtlenítésre alkalmatlan szert készítettek belőle. A négy személyt előzetes letartóztatásba helyezték.

Italoznak a bolt előtt? Házibulit hall? Hívja a 112-t!

Újságírói kérdésre az alezredes azt válaszolta: ha észrevesszük, hogy a szomszédban házibulit tartanak, vagy az alkoholt árusító boltok előtt csoportosulást látunk, hívjuk a 112-t, a rendőrök ki fognak menni. „Fel fogjuk deríteni a csoportképző helyeket, és el fogunk járni” – tette hozzá.

Egy másik kérdés azt vetette fel, hogy elkerülhető-e a tömeges megbetegedések szakasza. Müller Cecília óvatosan fogalmazott: „A környezetünkben tapasztaltak alapján egy helyen sem volt elkerülhető a tömeges megbetegedések szakasza. Ez adódik a fertőző megbetegedések természetéből, hiszen minden fertőzött személy 2-3 embernek tudja átadni a vírust. A találkozások, csoportosulások megakadályozása, az intézkedések mind azt a célt szolgálják, hátha ki tudjuk kerülni a nagy számú megbetegedések létrejöttét.” – mondta az országos tisztifőorvos.

Arra a kérdésre, hogy miért tértek át a gyorstesztek használatára a mentősök, Müller azt válaszolta, hogy a gyanús eseteknél mindkétféle tesztet elvégzik.

A tájékoztató végén elhangzott, hogy óriási a különbség a főváros, illetve Pest megye, és a többi megye fertőzöttsége között. A fővároson és Pest megyén kívül nincs olyan megyéje az országnak, ahol 50 fertőzött lenne, a fertőzések 60 százaléka a fővárosban és környékén koncentrálódik.

Legnépszerűbb cikkeink