Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Vesztettünk a kötelezettségszegési kvótaperben

Létrehozva:

Magyarország megszegte kötelezettségeit, amikor nem vett át 1264 menedékkérőt Olaszországból és Görögországból még 2016–17-ben, mondta ki az EU bírósága. Az Orbán által is támogatott Európai Bizottsági elnök kijelentette, húsvét után érkezik az új migrációs csomag.

Nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit Lengyelország, Magyarország és Csehország, amikor megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők áthelyezésére szolgáló ideiglenes mechanizmusnak való megfelelést – közölte ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön. Az EU 2015-ben döntött arról, hogy a tagállamoknak át kell venniük bizonyos számú menedékkérőt Olaszországból és Görögországból. Magyarországnak 1264 embert kellett volna a szolidaritás jegyében átvennie.

De már a döntés meghozatalát is megtámadtuk a bíróságon Szlovákiával együtt, ugyanis azt a belügyminiszterek tanácsában hozták meg sima többséggel. Ezt a keresetet 2017-ben elutasította az EU bírósága. Innentől tehát az volt a kérdés, a jogszerűen meghozott döntést elszabotálni – hiszen Orbán Viktor kijelentette, ide egy migráns sem lép be –, kötelezettségszegés-e. A nem meglepő ítéletet ma mondta ki az EU bírósága.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte a bírósági döntéssel összefüggésben, hogy húsvét után bemutatják az új uniós migrációs csomagot. Magyarország vehemensen ellenez minden ilyet. Ursula von der Leyen brüsszeli sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva kiemelte: az Európai Unió Bíróságának csütörtöki ítélete a múltra utal, azonban útmutatást ad a jövőre nézve is. Emellett világosan fogalmaz a tagországok kötelezettségeit illetően. A bizottsági elnök tájékoztatása szerint a testület várhatóan húsvét után bemutatja a készülő új migrációs csomagját.

Az uniós bíróság ítéletében aláhúzta: a három érintett tagállam, azzal a céllal, hogy kivonja magát az áthelyezési mechanizmus végrehajtása alól, nem hivatkozhat sem a közrend fenntartásával, illetve a belső biztonság megőrzésével kapcsolatos feladataira, sem az elosztási mechanizmus működésképtelenségére.

Varga Judit igazságügyi miniszter a bírósági ítéletre reagálva az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: „Bár a történelem bennünket igazolt, mégis Magyarországot citálták bíróság elé. Különösen felháborító ez annak tükrében, hogy a 2015-ös kvótahatározatokat szinte egyetlen másik tagállam sem teljesítette maradéktalanul.” Varga Judit azt írta: az Európai Bizottság 2017-ben csak Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen indított eljárást, amiért nem voltak hajlandóak teljesíteni „az Európába özönlő migránsok” áthelyezésére vonatkozó határozatot. Varga szerint az egész eljárás okafogyott, hiszen a „kvótahatározatok” csak 2017 őszéig voltak hatályban.

Legnépszerűbb cikkeink