Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Rendelkezzen világosan a kormány! – egy aggódó édesanya bezáratná a konditermeket

Létrehozva:

Míg a koronavírus-járvány gócpontjaiban, a kínai Vuhanban és egész Olaszországban az edzőtermeket is bezárták, nálunk nyitva tarthatnak. Egy olvasónk szerint ez veszélyes, hiszen a konditermekben zárt helyen, közösségben sportolnak az emberek.

„Jogkövető állampolgár vagyok, belátom és megértem, hogy nem vihetem a lányomat játszótérre, mert bezárt az összes. Ennek ellenére a budapesti konditermek fele nyitva van, és bármennyire is hihetetlen, emberekkel van tele. Emberekkel, akik lihegnek egymás hegyén-hátán, és utána mennek a dolgukra, akár a kórt terjesztve!” Ezt írta a Pesti Hírlapnak egy aggódó édesanya, akinek kamasz fia a figyelmeztetésére fittyet hányva elment a barátaival edzeni egy XXII. kerületi konditerembe.

Megszegik a kijárási korlátozást

A koronavírus-fertőzés terjedése miatt a kormány a zárt helyen, közösségben való sportolást megtiltotta, ám nem rendelkezett ilyen kategorikusan a konditermekre vonatkozóan, amelyek 15 óráig fogadják a sportolni vágyókat.

„Az üzemeltető a nyitva tartással nem követ el jogsértést, viszont minden egyes ember, aki odamegy edzeni, megsérti a kijárási korlátozást. Hiszen a kormányrendelet közérthetően megadja, hogy ki mikor és miért hagyhatja el a lakóhelyét. És a rendelet egyértelműen fogalmaz a sportolási lehetőségekkel kapcsolatban is” – magyarázta levelében az édesanya.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, lehetőleg zöldterületen egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, másoktól legalább 1,5 méteres távolságot tartva.

Ez nem az ő dolguk – mondják a rendőrök

Az aggódó szülő a járvány terjedésének lassítása érdekében fontosnak tartja, hogy a kormány a konditermekkel kapcsolatban is világosan rendelkezzen. Szerinte az sem megengedhető, hogy a rendőrség elmenjen a probléma mellett: „Felhívtam a Budapesti Rendőr-főkapitányság Központi Ügyeletét, ahol egy rendkívül barátságtalan hölgy közölte velem, hogy ez nem az ő dolguk, csak nem képzelem, hogy majd ezzel fog a rendőrség foglalkozni.”

A szabálysértés elkövetőivel szembeni intézkedés rendőri hatáskör az édesanya érvelése szerint, mivel minden egyes ember, aki edzőteremben tartózkodik, jogsértést követ el, amiért 5 ezertől 500 ezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki.

Külföldön óvatosabbak, csak semmi gyúrás

A magyar sajtóban megjelenő általános vélemények alapján a szigorú higiéniai szabályok miatt – többek között fertőtlenítőszerek és kéztörlők elhelyezése az erősítő- és kondigépeknél – nem jelent problémát az edzőtermekben való sportolás. Külföldön azonban óvatosabbak voltak ezzel. Sem a járvány epicentrumának számító kínai városban, a 11 milliós Vuhanban, sem Olaszországban nem engedték meg, hogy az edzőtermek nyitva tartsanak. Vuhanban most kezdtek el enyhíteni a korlátozásokon, de a mozik, könyvesboltok, bárok, éttermek és edzőtermek továbbra sem nyithattak ki.

Hogy itthon felmerülhet-e az edzőtermek bezárása, szerettük volna megtudni, ám az Operatív Törzs részéről eddig nem reagáltak a megkeresésünkre. Amennyiben kapunk válaszokat, megírjuk.

Legnépszerűbb cikkeink