Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Koronavírus: életeket mentett a szlovák szigor?

Létrehozva:

Szlovákiában a hivatalos adatok szerint továbbra sincs halálos áldozata a járványnak, Magyarországon már húszan haltak bele.

Három hét telt el a veszélyhelyzet magyarországi kihirdetése óta, és körvonalazódni látszódnak az intézkedések hatásai. 525 regisztrált fertőzöttből húszan haltak bele a COVID-19-be, ez pedig az egyik legmagasabb halálozási ráta világszerte. A térségben hasonló pusztítást Romániában végzett a járvány, ott 2460 fertőzöttből 86-an vesztették életüket. Vannak viszont olyan országok, mint például Szlovákia, vagy Lettország, ahol 400, vagy annál is több fertőzöttet regisztráltak, de senki nem halt bele.

Nem volt mit veszteni

Szlovákia helyzete különleges, hiszen a járványügyi intézkedések időszaka egybeesett a leköszönő Peter Pellegrini kormányfő utolsó hivatalban töltött napjaival. A miniszterelnöknek már nem volt vesztenivalója, ezért nem félt azonnal határozott és szigorú intézkedéseket hozni. Már március elején látogatási tilalmat rendelt el a kórházakban, szociális és büntetés végrehajtási-intézményekben, napokkal a magyarországi veszélyhelyzet kihirdetése előtt betiltotta a tömegrendezvényeket. Az Operatív Törzshöz hasonlóan karanténra kötelezte a járvány által érintett országokból érkezőket, a szabályszegőknek 1659 eurós büntetést helyezett kilátásba. Március 12-étől, csütörtöktől lezárta a nemzetközi reptereket, és bezáratta az iskolákat. A középiskolák bezárása Lengyelországban is aznap lépett hatályba, és Magyarországon is lett volna rá lehetőség, de a kormány egészen 13-án estéig rossz döntésnek tartotta. Pellegrini 16-án, hétfőn megtiltotta a taxisoknak a személyszállítást, nálunk továbbra sincs ilyen korlátozás. A szlovák köztereken a hadsereg elkezdte feloszlatni a csoportban tartózkodókat, és azóta is járja az utcákat, otthonmaradásra szólítják fel a járókelőket. Két héttel ezelőtt a magyar kormány is bejelentette, hogy katonákat vezényel az utcára, de a jelenlétük azóta sem számottevő.

Bár az újdonsült szlovák kormányfő, Igor Matovič kezdetben bírálta Pellegrinit a drákói szigorért, a hatalomátvétel óta tovább bővült a szabályrendszer. A továbbra is nyitva tartó középületekbe, boltokba csak maszkban lehet belépni, és tömegközlekedési eszközökre is csak maszkos emberek szállhatnak fel. (Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn jelentett be hasonló szabályozást, Magyarországon továbbra sincs.) Sokat lendíthet a szabályok követésén, hogy a szlovák politikusok is rendszeresen maszkban jelennek meg a sajtó előtt, Zuzana Čaputová elnök a kormányalakításra is maszkban kérte fel Matovičot. Az új kormányfő szerda délelőtt már a vuhanihoz hasonló teljes leállásról, és a szigorúbb karanténszabályokról beszélt.

Szlovákia technológiai szempontból is hatékonyan reagált a járványra: a kormány kötelezte a mobilszolgáltatókat, hogy adják át a cellainformációkat, és van egy mobilalkalmazás, ami visszamenőleg jelzi a többi felhasználónak azoknak az útvonalát, akiknek pozitív lett a tesztjük. Ez hasonló ahhoz az alkalmazáshoz, amit Dél-Koreában is sikeresen használtak a fertőzöttek elkülönítésére.

Vissza a rendes kerékvágásba?

A szlovák kormány szigorú higiéniai feltételek mellett ugyan, de újranyitja az ügyvédi és közjegyzői irodákat. Hétfőtől újraindulhat a gyártás a zsolnai KIA-gyárban is, ami fontos lehet, hiszen Szlovákia gazdasága, ahogy Magyarországé is, nagyban függ az autóipartól. A fertőzöttek száma mindkét országban hasonló arányban, egyenletesen emelkedik. Számítógépes előrejelzések szerint július közepén tetőzhet a járvány, ami egybecseng a magyar, június-júliusi prognózissal.

Legnépszerűbb cikkeink