Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Szinte minden bezár Olaszországban

Létrehozva:

Fotó: Jure Makovec / AFP

Az élelmiszerboltokon és a gyógyszertárakon kívül lényegében minden kiskereskedelmi egység bezár Olaszországban. Ezt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök jelentette be tegnap este.

Az új rendelkezés értelmében bezárnak a szállodák, presszók, éttermek és sörözők, amelyek eddig este hat óráig még nyitva tarthattak. Nem nyithatnak ki a fodrászatok, de továbbra is üzemelnek majd a nyomdák és az újságosstandok, amelyek működését létfontosságúnak minősítették. Korábban már bezártak az oktatási és kulturális intézmények, edzőtermek, templomok. Nem vonatkoznak az új szabályok az ételek házhozszállítását végző cégekre és továbbra is nyitva lesznek a dohányboltok, a benzinkutak, a tisztítók, a bankok és a posták.

A közhivatalok nem zárnak be, de rugalmas munkaidőt vagy távmunkavégzést vezetnek be. A kormányfő arra kérte a vállalkozókat és cégeket, hogy engedjék meg az alkalmazottaiknak az otthoni munkavégzést, amennyire ez lehetséges. A termelőüzemeket, gyárakat nem állítják le, viszont be kell tartaniuk a szigorú egészségügyi előírásokat. A mezőgazdasági és állattenyésztési ágazat is folytatja tevékenységét. Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője hangsúlyozta, hogy nemcsak a megszokott lakóhelyükről más közigazgatási egységbe távozóknak, hanem az utcán a gyalogosoknak is indokolniuk kell mozgásukat, ha a rendőrség ellenőrzi őket.

Olaszországban 12 ezer fölé nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, és már 827-en vesztették életüket. Egyre több olasz politikus, sportoló közli, hogy pozitívnak bizonyult a tesztje. Az MTI tudósítása szerint az olasz televíziókból egymás után „tűnnek el” az újságírók, műsorvezetők, akik házi karanténra kényszerülnek.

Legnépszerűbb cikkeink