Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

A hatékonyság fontosabb az etikánál

Létrehozva:

Fotó: Li Mengxin / AFP

Éjjellátó, hangtompító: sertéspestis-járvány idején mindent szabad. Akár rendőrök vagy katonák is lövöldözhetnek vaddisznóra a közeljövőben, ha a vadászok már nem bírják.

Megjelent a főállatorvos legújabb határozata az afrikai sertéspestis járvány elleni védekezéssel kapcsolatban. Ennek részeként lehetőséget biztosít olyan eszközök használatára a vaddisznók kilövésénél – éjjellátó- és hőkamera céltávcső, valamint hangtompító –, amelyeket a vadászati törvény tiltott vadászati eszközökként sorol fel. A Vadászkamara etikai kódexe szerint: „Éjjellátót, hőkamerát, a modern technika képességpótló eszközeit az igazi vadász nem alkalmazza” – áll a Vadászkamara etikai kódexében.

– Nem katonák vagyunk, kommandósok, akik bármit bevetnek a sikerért. Vadászok vagyunk, hagyományokkal, etikával, akik meghúzzák a határokat – mondta a Pesti Hírlapnak egy hivatásos vadász.

Az ötlet nem új: a főállatorvos azóta próbálkozik ezzel, amióta két éve megjelent a sertésállományra veszélyes betegség.

„Szó sem lehet róla! A céltávcsőnél vörös vonal van, amit nem engedek átlépni! … a NÉBIH javaslatát se a vadásztársadalom, se általában a magyar társadalom erkölcsileg nem fogadná el. És igaza is van!” – két éve még így reagált ugyan erre az ötletre Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Vadászati Védegylet elnöke. Hogy most mit gondol, arról kérdeztük ugyan, de lapzártánkig nem válaszolt.

A Nébih magyarázata szerint diagnosztikai célú kilövésre és állománygyérítésre használhatóak csak az eszközök. Ugyanakkor az az elvárás, hogy ha a vadászok nem tudják hozni az előre meghatározott célszámokat, akkor akár fegyverviselési engedéllyel igen, de vadászvizsgával nem rendelkezők segítségét is kérhetik a vadállomány tizedelésére.

A vadászok évente átlagosan 150-160 ezer vaddisznót hoznak terítékre. A sertéspestis-járvány megfékezése érdekében ennek 150 százalékát kellene jövőre teljesíteniük a Nébih elvárásai szerint. A hivatal már be is szerzett 59 darab hőkamera-előtétet nettó 37,8 millió forintért.

Legnépszerűbb cikkeink