Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

L. Simon László: tönkreteszi a vaddisznóvadászatot az új szabályozás

Létrehozva:

Fotó: 168 óra archív - Bazánth Ivola

A fideszes képviselő szerint teljesen irreális a főállatorvos akcióterve a vaddisznók gyérítésére.

Teljes képtelenség, tönkreteszi az ágazatot az országos főállatorvos által kiadott nemzeti akcióterv a vaddisznóállomány szabályozásáról – mondta L. Simon László Fiala János Keljfeljancsi című műsorában kedd reggel a 168 Óra oldalán.

Bognár Lajos főállatorvos szerint az afrikai sertéspestis miatt gyéríteni kell az állományt, ennek mértékét is megadták az akciótervben, ez fél vaddisznó per négyzetkilométer. L. Simon László szerint azonban az akcióterv életszerűtlen és veszélybe sodorná az eddig elért eredményeket ezen a területen, ezért vissza kell vonni a szabályozást.

A fideszes országgyűlési képviselő azt mondta: addig fog beszélni az ügyben, amíg ezt valaki át nem gondolja.

Szerinte ennek a döntésnek semmi köze a Fideszhez, ez nem egy szimbolikus döntés. A Fidesz ugyanakkor nagy ügyekben képes volt változtatni, példaként az internetadót, a vasárnapi zárva tartást említette, azaz képes az önkorrekcióra, de mint megjegyezte, ez az ügy persze nem az a szint, ehhez a kormánypártnak semmi köze. Ez a döntés nem politikai boszorkánykonyhában született, ezért nem Orbán Viktor a felelős, ez a hatósági állatorvos-lobbi munkáját minősíti, a felelősség pedig az országos főállatorvost terheli – jelentette ki L. Simon László.

A politikus arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány már így is nagyon nehéz helyzetbe hozta a vadásztársaságokat az elmaradt nagyvadas bérvadászatok miatt. Erdészetenként többszáz milliós a bevételkiesés, ezért a nemzeti akciótervben lévő adminisztrációs terheket sem bírnák ezek a társaságok, amelyekkel nem egyeztetett a főállatorvos a szabályozás elkészítése előtt – mondta L. Simon László

Legnépszerűbb cikkeink