Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Kínában is próbálkoznak a feleslegessé vált német sertéshússal

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Fotó: MTI - Sóki Tamás

Az afrikai sertéspestis megjelenése óta Németországnak súlyos gondjai vannak a sertéshús feleslegének értékesítésével.

Különböző kormányszervek és megbízottak intenzíven keresik a lehetőséget az új piacok feltárására, mivel a koronavírus-járvány kitörése előtt a Németországban megtermelt sertéshúsnak több mint fele exportra került, és e lehetőség tartós bezáródása – az éttermi fogyasztás drasztikus csökkenésével párosulva – beláthatatlan, súlyos következményekkel járhat az egész német mezőgazdasági termelésre – írja a topagrar.com szakportálra hivatkozva az Agroinform.hu

Mint írják, a teljesen új piacokon csak kis mennyiséget lehet elhelyezni, ezért a szövetségi agrárminisztérium leginkább a kínai pozícióikat igyekszik visszaszerezni. Eddig annyi előrelépés történt, hogy a kínai fél – az úgynevezett kérdéskatalógus németek által történt megválaszolása után – késznek mutatkozott a tárgyalások főállatorvosi szinten történő folytatására.

Egyelőre azonban még egyetlen európai országnak sem sikerült Kínával úgynevezett regionalizálási megállapodást elérnie, ami azt jelentené, hogy az adott ország az igazoltan járványmentes körzetekből exportálhat sertéshúst az ázsiai országba. De mivel az afrikai sertéspestis Németországban bizonyítottan jelen van (vaddisznókon 293 fertőzést igazoltak), Kína egyáltalán nem enged be német sertéshúst az országba.

Julia Klöckner, szövetségi agrárminiszter viszont megállapodott Marie-Claude Bibeau, kanadai kolléganőjével, hogy a német sertéshús export a járvány által nem érintett körzetekből – bizonyos feltételekkel – továbbra is zöld utat kap az észak-amerikai országba.

Legnépszerűbb cikkeink