Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Veszélyhelyzet lép életbe Magyarországon

Létrehozva:

Fotó: Veres Viktor / Pesti Hírlap

Beutazási tilalom a legfertőzöttebb országokból, a nagyobb rendezvények betiltása, egyetemek bezárása, hatósági karantén: rendkívüli intézkedéseket jelentett be a kormány. Súlyos gazdasági következményekre számíthatunk.

„Rendkívüli jogrendet hirdet a kormány az ország teljes területére. Ez a legszélesebb jogi lehetőséget biztosítja a kabinet számára a szükséges intézkedésekhez. Rendeletek fognak megjelenni a napokban” – jelentette be az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján a kormányülés után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mindez példátlan a rendszerváltozást követő évtizedekben, de a jelenlegi állapotok szükségessé teszik a kabinet szerint a veszélyhelyzet kihirdetését – tette hozzá.

Magyarországon továbbra is egyedi megbetegedések vannak az Operatív Törzs szerint. Arra törekednek, hogy ez ne változzon, ne alakuljanak ki csoportos gócok, illetve tömegjárvány. Jelentős és súlyos gazdasági következményei lesznek a járványnak Gulyás Gergely szerint, de a legfontosabb az emberek megvédése. Mindezek érdekében számos korlátozás lép életbe.

Szerda éjféltől beutazási tilalmat rendelnek el Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, a magyarok jöhetnek, de hatósági karanténba kerülnek az otthonukban. Bevezetik a szlovén és az osztrák határon az ellenőrzést, a vonatokat buszokat, és gépjárműveket leállítják a határon, valamint ezen országokból repülők sem érkezhetnek. Folyamatosan egyeztet a kormány más uniós országokkal, főleg Szlovéniával és Ausztriával, amelyek határosak Olaszországgal.

Intézménylátogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken, csak távoktatásban folyhat az oktatás, vagyis az egyetemek bezárnak. Ez a sok külföldi hallgató miatt van, a jelenlegi 13 koronavírusos betegből 9 külföldi állampolgár.

Gulyás szerint európai egészségügyi konszenzus van abban, hogy gyermekekre nem jellemző a megbetegedés, ezért egyelőre nem tervezik az iskolák bezárását és az oktatás felfüggesztését.

Megtiltják ugyanakkor a külföldi osztálykirándulásokat, tanulmányi utakat, illetve elhalasztják a diákok nyári külföldi nyelvtanulási útjait.

A száz fő feletti beltéri, és ötszáz fő feletti kültéri rendezvények megtartását megtiltják, ez elsősorban szórakozóhelyekre vonatkozik, az éttermekre és a bevásárlóközpontokra nem. A létszámot meghaladó nézőszámmal sportesemény sem tartható meg, csak zárt kapus mérkőzés lehetséges – tette hozzá kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Mindezek betartása az üzemeltetők felelőssége.

A kormányablakok és okmányirodák is felfüggesztik működésüket, a lejáró okiratok megújításának szükségességét felfüggesztik a veszélyhelyzet idejére.

A kormány a járvány európai kirobbanásakor 120 ezer professzionális védőmaszk beszerzését kezdeményezte, azonban a német exporttilalom miatt ez jelenleg is Hamburgban vesztegel – válaszolta újságírói kérdésre a miniszter.

Ebből az következik, hogy a háziorvosok nem kapnak új maszkot, mert Magyarországon csak 60 ezer ilyen maszk van, és ezeket a koronavírusos betegeket kezelő kórházak kapják meg.

Legnépszerűbb cikkeink