Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Legyen karantén a Biodómból!

Létrehozva:

Több mint 10 éve bombáz minket hírparódiákkal a HírCsárda. Hoffmann Rózsa vagy Schiffer Miklós divattanácsadó az álhírre valódi helyreigazítást kért, utóbbi egy sárga csillag viselésére vonatkozó anyag ügyében lépett. Mennyire agyzsibbasztó a magyar közélet? Ki a kedvenc politikusuk? Merre tovább? Leültünk beszélgetni a HírCsárdával.

Itt a koronavírus a nyakunkon, nagy a pánik, rémhírek terjengenek. Ez lehetőség vagy akadály a HírCsárdának? Van, aki komolyan veszi, amit írtok a koronavírusról?

– Sobri Jóska (SJ): Azt nem szabad, mert akkor jön a TEK, és ránk rúgja az ajtót.

– Vidróczki Márton (VM): Ha a koronavírus segít abban, hogy rávilágítson az álhír és a hírparódiák közötti különbségre, akkor mindenképpen jó nekünk. Mert mi is küzdünk az álhírek ellen, csak a saját álhíreinkkel.

Olyan országban élünk, ahol elég sok mindent elhisznek az emberek, amiről azt gondolnánk, hogy senki nem hinné el.

– SJ: Nyilván van egy olyan vonulat, hogy szabad-e viccelni a koronavírussal, hiszen emberek halnak meg. Szerintem szabad, de persze nem azokkal, akik meghaltak, hanem azzal, hogy van-e ok a pánikra vagy nincs. Bénáznak-e a hatóságok?

– Sisa Pista (SP): Az álhíreinkcélja a figyelemfelkeltés.

– SJ: Meg a pénz.

Gyakran van vitátok egy-egy hírről, hogy ez már túlmegy valamilyen határon?

– SJ: Maximum három vita volt.

– VM: Általában ki szoktuk kérni egymás véleményét.

– SJ: Ami négyünknek tetszik, és mindenki azt mondja rá, hogy menjen, az valószínűleg működni fog, másrészt nincs benne olyan, ami miatt ne raknánk ki. Néha valamelyikünk azt mondja, hogy „szerintem ezt ne”. De volt, hogy ennek ellenére kiment, és volt, amit átírtunk.

A Schiffer Miklós-féle cikkről volt vita? És mit szóltatok a helyreigazítási kérelemhez?

– SJ: Engem az lepett meg, hogy végül addig fajult a dolog, hogy le kellett venni a cikket. Nyilván senki nem gondolja, hogy okos dolog helyreigazítást kérni egy deklarált álhír portáltól. Ha ezt ingyen is látják az emberek, akkor nem kell belemenni abba, hogy peres úton is igazoljuk, hogy mi mégsem az igazat mondtuk.

– VM: Egyáltalán nem számított, hogy ki ott éppen a divatszakértő. Írtam egyet, ami eszembe jutott, és az az idegesítő benne, hogy ezért nem elérhető az egyik cikk. Pedig rohadtul lényegtelen volt benne a Schiffer személye.

– SJ: A végén mi jobban jártunk az egész hercehurcával, mint Schiffer. Miközben ez nem volt szándékunk. Se nem akartuk őt kiröhögni, se nem akartunk jól járni, és mindkettő sikerült.

Tehát nem akartatok a magyar sajtószabadság élő szobrává avanzsálni azáltal, hogy bíróságra viszitek a dolgot.

– SJ: Meg kellett volna ott jelenni arccal.

– SP: Az biztos, hogy ha divattanácsra lesz szükségem, akkor már tudom, kit keressek.

Mennyire nehéz a politikai híreket mélységében és sokaságában olvasni?

– SJ: Iszonyat fárasztó és idegőrlő. Olyan szintű dolgok vannak, hogy akkor is durva lenne, ha mi írtuk volna. Akkor azt mondanám, hogy ne srácok, ilyet azért mégse hozzunk le. „Elég a hajléktalanokból” – ez nem vicces. De ez a valóság, és ez nagyon durva.

– VM: Régi cikkeket publikálunk újra, mert megvalósultak, vagy nagyon közel állnak hozzá. Például a magyar nevelős táborról (egy kormányzati terv szerint hazafias nevelő táborokat szerveznének fiataloknak – a szerk.) volt cikkünk.

– SP: Elfásul az ember ezektől, és ez a fásultság nálunk is megjelenik, nem csak a magyar társadalomban. Már felháborodni sincs erőd, apolitikussá és apatikussá válik az ember.

Ellenzéki pártokon is jólesik gúnyolódni? A HírCsárda kiegyensúlyozott?

– SJ: Ha számszerűsítenénk, akkor biztosan nem vagyunk kiegyensúlyozottak. Ha a dolgok súlyát és az ellenzék súlyát nézzük, akkor kiegyensúlyozottak vagyunk. Sőt! Ha a Magyarországon lévő nevetséges dolgok számát nézzük, akkor teljesen kiegyensúlyozottak vagyunk.

– SP: Ha hülyék, akkor megérdemlik. Ugyanúgy téma.

– SJ: Ugyanakkor csak azért, hogy foglalkozzunk az ellenzékkel, nem fogom leírni Gyurcsány Ferenc nevét. Nem fogjuk álhírekkel legitimálni Gyurcsány Ferencet. A 2010-es választás előtti írásokban azért mindenféle van.

– SP: Ha annyit képesek csak kiböfögni, hogy Fidesz, akkor arról mit írjunk? Kéne egy aktív ellenzék nekünk is, nemcsak az országnak.

Vannak kedvenc politikusaitok, akik a legtöbb inspirációt adják?

– SJ: Mondjuk háromra, egy, kettő, három (egyszerre) Németh Szilárd!

– VM: Németh Szilárddal minden vicces, mindig. Bárminek a helyére berakod, az vicces lesz.

– SP: Az örök kedvencem a Németh Szilárd receptjei (volt egy ilyen Hírcsárda-cikk – a szerk.). Aztán utána meg kiderül, hogy a végén tényleg kihoz egy szakácskönyvet.

– VM: Ott van például Kövér László, aki kb. ugyanakkora balfék, de vele nem nagyon lehet mit kezdeni. Nem nagyon sikerült eddig.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / Pesti Hírlap.

Ellenzéki oldalon ki ad többször okot arra, hogy megírjátok?

– SJ: Az LMP sokat kapott. De az MSZP van a második helyen, Molnár Zsoltostól meg mindenestül. Az is a Fideszt dicséri, hogy sokkal megfoghatóbb karaktereik vannak, mint az ellenzéknek. Régen legalább volt egy Vágó Gábor, és a bajsza, most már ő sincs szem előtt.

– VM: Gréczy Zsoltnak kellene egy komolyat gurítania. Most ő is háttérbe vonult valami miatt.

– SJ: Amikor a Karácsony mindenkit kinevezett valaminek, akkor oda is csaptunk picit.

Mennyire nehéz elviselni, hogy a közmédia HírCsárda-szerű híreket olvas be évek óta?

– SJ: Ez jobban felháborít, mint a ‘Citrommal gyógyítható a rák’-szintű destruktív álhírek. Ezek a nyilvánvalóan kitaláltak, de számomra inkább viccesek.
A közmédia álhírei viszont felháborítanak, mert a mi kenyerünket veszik el. Mi írjunk olyanokat, amik kitalált közéleti dolgok, és ne az MTVA! Vagy mondhatnám a Nyugati Fényt is, az a legújabb kedvencünk. Az is egy olyan dolog, aminek nem kellene léteznie. Csak a közmédia kap száz milliárdot évente, én meg száz forintot, ha kérek a többiektől.

– SP: Néha egy az egyben át lehetne venni ezeket. Pár éve lehoztuk cikként a Magyar Nemzeti Bank egyik közleményét címmel együtt.

Egyébként politikai támadást kaptok? Hogy Soros pénzel titeket?

– VM: A Jobbiktól minőségi újságírás díjat kaptunk még évekkel ezelőtt. De az még az a Jobbik volt.

– SJ: Akkor még minőségi pártok voltak. Kommentek jönnek néha, de hogy valaki névvel fenyegetőzzön, az nem. Nem mindenki Schiffer Miklós.

Nagyon könnyű kritizálni, meg gúnyolódni. Néha elő kéne állni konstruktív megoldási javaslatokkal is. Szerintetek mit kellene építeni mondjuk a Biodóm helyett?

– SP: Karantént, koronavírusos karantént, de tető is kéne rá.

– SJ: Tető az van, alatta vannak a problémák. Én igazából a Jurassic Park forgatását szerettem volna idehozni, de azt a filmet már leforgatták.

– SP: Még azon gondolkodom, hogy stadiont és kisvasutat is lehetne odatenni. Vagy át kell vinni a Városligetbe, és akkor nem áznak meg az építkezések. Azokat a fákat, amiket kivágnak a múzeumok miatt, elvihetnék oda.

– VM: Meg kell hosszabbítani odáig a felcsúti kisvasutat és a 6-os metrót.

Adtok-e tanácsot Niedermüller Péternek, aki minden héten mondott valami óriási dolgot?

– VM: Amikor a keresztény fehéreket fenyegette, elég fenyegető volt.

– SJ: Ott is nyilván az lett volna az 1.0-ás dolog, ha valahogyan Niedemüller Pétert támadjuk be idézőjelesen. De sokkal viccesebb volt, hogy Bayer Zsolt Békemenetet szervez a kirekesztő Niedermüller ellen, és ott verekedés van. Az objektíven nézve viccesebb, mint az, hogy valaki azt mondja, hogy fehér keresztény képződmény. Rasszizmust kiabáló Békemenet. Haha.

Van olyan helyreigazítási kérelem, amit szívesen vennétek?

– SJ: Én régóta Bayer Zsoltra várok. Neki a médiában való üres fenyegetőzés volt az egyetlen, ami aztán működött is.

– VM: Természetesen Németh Szilárd, ha szólna, hogy azok a receptek nem az ő receptjei és le kell hozni az igazi recepteket. Két evőkanál paprikát csak a hülyék raknak bele.

– SP: Meg a liberálisok.

– SJ: Igazából minden helyreigazítás és kérelem egy ünnep, hiszen akkor tudjuk, hogy jól végeztük a munkánkat.

– SP: Meg akkor kiderül arról az emberről, hogy még gázabb, mint gondoltuk.

Mikor és miért szűnhet meg a HírCsárda?

– VM: A többiek olyan területen dolgoznak, ahol a humorral foglalkoznak. Ha ez az álhír vonal besülne, akkor szerintem mindenképpen találna utat a társaságban, és lehet, vannak is tervek ez irányba.

– SJ: Igen, vannak, csak ahhoz pénz kell. Már beharangoztuk régebben, hogy februártól fogunk pénzt gyűjteni különféle dolgokra. Most is beharangozzuk, hogy még később fogunk pénzt gyűjteni. Viszont könyvet, azt mindenképpen szeretnénk kiadni, egy új könyvet. Meg mindenféle mozgóképes ötleteink vannak, amikkel majd nyilván szépen előállunk.

– SP: Vissza kellene még kanyarodni arra, hogy szerintem lehetséges kialakítani olyan jogszabályi környezetet, ahol egy központi akarat szerint rá lehet fogni a HírCsárdára, hogy egy káros dolog. Lehetne úgy jogszabályt faragni, hogy a Pesti Srácok és az Origo pont ne essen bele, de a HírCsárda meg a Mindenegyben blog igen. De ezt nem szabad leírni, mert ilyenkor jön az, hogy ne adjatok nekik ötleteket.

– VM: Ugyanakkor rengeteg lehetőség van, például a Youtube-on, ahol minimális anyagi ráfordítással tudnánk működni. Nyomtatott szórólap, napilapok.

Arra, hogy bővüljetek, van energia és idő?

– SJ: Nincs. Most is a kapacitásunk maximumán üzemelünk. Persze ha nem aludnánk, lenne még naponta hat, öt, három óránk. Ha van valamire pénz, az a lelkesedést és az időt is meg tudja változtatni. Ha kitalálunk egy olyan projektet, ami nem csak a saját magunk szórakoztatására lesz, hanem az emberek megveszik, hazaviszik és elolvassák, akkor arra még több szabadidőt tudunk ráfordítani, mint a cikkekre. Nagyon jó dolog írni, gondolom, olvasni is.

– VM: Nyilván a legrosszabb az lenne, ha lenne pénzünk, mert akkor nem csinálnánk semmit.

Legnépszerűbb cikkeink