Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Merz lehet Angela Merkel utódja

Létrehozva:

Fotó: Michael Kappeler / AFP

Áprilisban elnököt választ a legnagyobb német párt. A győztes könnyen kancellárjelölt is lehet, de a Zöldek is közbeszólhatnak.

Angela Merkel leköszönésének közeledtével egyre mélyülni látszik a német belpolitikai válság. Miközben a Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) sok szavazó pártolt át a szélsőjobboldalinak tartott AfD-hez, a Zöldek törtek fel a második helyre a közvélemény-kutatások szerint. A CDU-n belül is kiéleződik a küzdelem az elnöki posztért, Annegret Kramp-Karrenbauer visszalépésével pedig két esélyes jelölt maradt az április 25-ei elnökválasztás előtt.

Friedrich Merz, Merkel legerősebb kritikusa konzervatív jobboldali párttá alakítaná a CDU-t, és erősen bevándorlásellenes álláspontot képvisel. Ezzel megnyerheti magának azokat a kelet-német szavazókat, akik átpártoltak az AfD-hez. Március elején azt mondta a Szíriából menekülőknek: „nincs értelme Németországba jönnötök, nem tudunk elfogadni titeket”. Az Értékunió, a CDU konzervatív szárnya Merzet támogatja: „Merkelt jobban érdekelte, hogy kancellár maradjon, mint az, hogy egyben tartsa a pártot. A túlélésért alkukat kötött a szocialistákkal, és elhallgattatta a konzervatívokat. A CDU már nem tudja, mit akar, és ez egy krízishelyzet, mi pedig hallatni akarjuk a hangunkat” – mondta Christian Sitter, az Értékunió tagja. 2018 decemberében Merz egyszer már elindult a CDU elnöki székéért, viszont akkor alulmaradt Annegret-Kramp Karrenbauerrel szemben.

Armin Laschet ezzel szemben a merkeli centrista politikát folytatná tovább. Laschet Gerhard Schröder korábbi kancellár, és Jens Spahn jelenlegi egészségügyi miniszter támogatását is élvezi. Laschet annak az Észak-Rajna-Vesztfáliának a miniszterelnöke, amelyik a német tartományok közül a legszorosabb gazdasági kapcsolatot ápolja Kínával. Többször is említette, hogy szeretné elmélyíteni a német–kínai gazdasági kapcsolatokat. Amikor felmerült, hogy a Huaweit lekapcsolhatják Németország 5G-hálózatáról, Laschet azt mondta, exportorientált országként ezt nem tehetik meg.

A CDU Laschet győzelmével és a centrista politika folytatásával gátat szabhatna a Zöldek népszerűség-növekedésének, akik Robert Habeck, vagy Annalena Baerbock személyében a kancellári székért folyó küzdelemben is kihívhatják a CDU-t jövőre. A közvélemény-kutatók szerint Merzet 35 százalék, Laschetet 24 százalék látná szívesen a CDU elnöki székében.

Legnépszerűbb cikkeink