Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Zaklat, rendőrt hív az idegesítő szomszéd

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

A szomszédok között elfajuló viszonnyal ritkán tudnak mit kezdeni a hatóságok, ami feljelentgetésekhez és költözésekhez vezethet. Egy somogyi asszony esete oázisként hathat a hasonló ügyek sivatagában.

Saját és környezete érdekében helyezett gondnokság alá a bíróság egy idős nőt, aki önhibáján kívül megkeserítette környezete életét – értesült a Pesti Hírlap. Bár a rossz szomszédi viszony mindennaposnak tűnhet, a Somogy megyei nő esete bátran nevezhető kirívónak. Az asszony folyamatosan háborgatta válogatott módszerekkel szomszédait, mert meg volt győződve arról a tévhitről, hogy környezete távirányítóval kapcsolgatja ki-be az ő technikai eszközeit.

A szomszédok általában tehetetlenek a hasonló esetekben, de a Somogy Megyei Főügyészség ezúttal felismerte, hogy büntetőeljárásokkal nem megoldható a helyzet, ezért kezdeményezték a gondnokság alá helyezését. A zaklatások miatt ugyanis több büntetőeljárás indult az asszonnyal szemben, melyeket azonban büntethetőséget kizáró ok miatt meg kellett szüntetni. Az idős nő egyébként a gyógykezelést több esetben visszautasította, pszichiátriai kezelésen is csak alkalomszerűen jelent meg, ezért kellett neki gondnokot kirendeltetni.

Lánccal vert ajtók, őrületes klopfolás, kioktatás

Emlékezetes, a szlovákiai Párkányban egy nőt annyira zavart egy kutya ugatása, hogy tizenöt éven át játszotta le hangszórókból a szomszédainak reggel hat órától este tízig Verdi operája, A trubadúr egyik részletét. Az utcában lakók annyira kikészültek, hogy akadt, aki befalaztatta házának ablakait. A nő teljesen váratlanul, 2015 júniusában abbahagyta az ingyen zenélést, hogy miért, nem derült ki.

A párkányi nő viselkedése ellen tehetetlenek voltak az utcában lakók, de sok olyan eset történt, amelyben szintén nem boldogultak az emberek az idegesítő szomszédjaikkal. Egy lakóközösség attól készült ki, hogy egy asszony vastag lánccal verte az ajtókat, és hiába hívták ki a rendőröket, semmi nem történt, mert az idős lakó a felszólítás ellenére sem jött ki a lakásából.

De nem kell társasházban élni egy-egy „kedves” ember megismeréséhez, és például a vasárnap hajnalban kezdődő klopfolás elviseléséhez. Egy nő attól kapott idegbajt, hogy házának kertjét éveken át nem tudta használni, mert a szomszéd rendszeresen kiült a virágai közé, hogy folyamatosan kommentálja a nő életét. Amikor az asszony elunta a piszkálódást, felhúzatott egy kerítést. Ennek engedélyeztetése közben tudta meg az önkormányzati dolgozóktól, hogy idős szomszédját jól ismerték, mert az előző tulajdonost szinte heti rendszerességgel feljelentette.

Legnépszerűbb cikkeink