Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Testek kérdőjelekkel

Létrehozva:

Fotó: Veres Viktor / Pesti Hírlap

Részletes és pontos anatómialecke: a Bodies 2.0 ugyanazt hozza, mint az előző. Tökéletesen kipreparált emberi testeket. Biztosan csak műanyagok, gondolhatja, aki először jár itt, de amikor egy teljesen emberi arc – bőrrel, mitesszerekkel és bibircsókkal – néz vissza rá, akkor rájön, a tökéletes valósághűséget igazi testek adják.
A preparáció egyébként nem kis munka. Először bebalzsamozzák a testeket egy formaldehides anyagba, így állítják meg a bomlást. Ezután acetonfürdővel dehidratálnak, majd a testet folyékony polimerbe helyezik, ami beivódik a sejtekbe. Ezt a műanyagot utána hővel vagy UV fénnyel kezelik, így a testek valóban műanyag hatását keltik.

A kiállításra belépve először megtudhatjuk, a boncolás maga hogyan változott az évek, évezredek során.Tovább menve megismerkedhetünk a különböző testrészekkel, izmokkal, idegekkel, belső szervekkel és az érhálózattal is.
A kényes részeket, a magzatokat, a korábbi kiállításhoz hasonlóan idén is gondosan elkülönítették a többitől, és figyelemfelhívó táblával is jelezték, hogy oda csak erős idegzetűek lépjenek be.

A Bodies 2.0-nál nincs korhatár, ami nem is csoda, mert hiába tökéletesen preparált, egykoron élő emberi testekről van szó, nehéz megállapítani, hogy valóban hús-vér embereket állítottak-e ki. És itt van a probléma: a több éve a világot járó vándorkiállítás kritikusai azért tiltakoznak, mert állítólag kínai kivégzett bűnözők holttesteit látjuk. Olyan emberekét, akikről nem tudhatjuk, hozzájárultak-e ahhoz, hogy haláluk után ez történjen velük. A kínai viszonyokat ismerve valószínűleg nem.

A nagy kérdés

Vajon honnan származnak a testek? Az itt látható testek egykori „tulajdonosai” tényleg felajánlották magukat a tudománynak? Ezek a kérdések az egész világon végigsöpörtek, több helyen emiatt a kiállítás bezárását követelték. Annyi biztos, hogy nagy részük ázsiai, egyes feltételezések szerint kivégzett fogoly, míg mások szerint pedig egy meg nem nevezett bűnbanda tagjai lettek preparálva. Sajtóértesülések szerint az emberek valóban Kínában éltek, természetes halállal haltak, és mivel nem voltak hozzátartozóik, akik eltemették volna őket, a testeket először az orvosi egyetemekre szállították kutatási és oktatási céllal.

Legnépszerűbb cikkeink