Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Hát megjöttek

Létrehozva:

Ha már jóval azelőtt beindult a spájzolás, hogy koronavírussal fertőzött betegeket regisztráltak volna az országban, akkor mi lesz most, hogy hozzánk is elért a világjárvány? Nem vagyok vátesz, jósolni nem merek, de azért az megnyugtató, hogy nem csak nálunk vált népszokássá a boltok polcainak fosztogatása. A franciák is hobbit űznek belőle – bár ők talán passziónak (saját nyelvükön: passion) neveznék –, azonban a közelgő vész esetére egészen mást vásárolnak lázasan, mint mi. Náluk Albert Camus A pestis című regényének eladási számai ugrottak meg néhány hete.

Ehhez képest még csak egy mémesített Csokonai-idézetet sem láttam szembejönni a viharos vírusfelhőkkel eltakart Facebook-kék magyar égen, holott az ingyen lenne: „Fojtó szirokkóknak hevétől / Asznak tüdőhólyagjaim, / S a kriptáknak fagyos szelétől / Borsódznak minden tagjaim” – írta a költő Tüdőgyulladásomról című versében nem sokkal halála előtt. Vesztét a vers témája okozta, rettenetes kínjainak érzékletes leírása felkészítő tréningnek is jó lehet a bajban.

És a Pesti Hírlap február 25-i számában meginterjúvolt Szilasi László tanulmányát, a Zsófia szüzességét sem ásta elő senki: „Régről ismerős poszt-mitikus, pszeudo-rituális beavatás-story” – írja benne a szerző Esterházy Péter Fuharosok című regényéről, ami egy allegorikus defloráció-történet. Pedig még azt is könnyű lenne belemagyarázni, hogy Magyarország elvesztette koronavírus-szüzességét, ugye. És akkor azt még nem is idéztem, hogyan kezdődik a regény. Így: „Hát megjöttek! Hát megjöttek a fuharosok.” Valahol a közepén pedig az áll: „Uram, irgalmazz nekem, Uram, irgalmazz nekem.”

Egyébként a Budapesti Tavaszi Fesztivál Liszt-maratonjára sem kezdtek el rohamtempóban fogyni a jegyek, de a My Fair Lady-előadásra is be lehet jutni gond nélkül, ezért fel is hívnám rá a figyelmet, hogy az eredeti filmmusicalt a magyar származású George Cukor rendezte, ráadásul a legjobb rendező Oscar-díját kapta érte. Mi sima lisztet viszünk haza, meg egyszerű kristálycukrot, bár legalább az utóbbiból létezik koronás. Gondolom, azért csak ebből a kettőből spájzolunk, mert mindannyian fejből tudjuk, hogy a Fuharosok így ér véget: „van só, krumpli és petrezselyem. Elkezdünk szívből nevetni.”

Legnépszerűbb cikkeink