Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Mindennapjaink része lett a koronavírus

Létrehozva:

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / Pesti Hírlap

Két iráni egyetemista az első fertőzött. Az állam és az érintett orvosegyetem is lépett. Rasszista kommentek, hiányzó maszkok, átutazó lányok.

Rasszista megjegyzésekkel illetik a magyarok az ázsiaiakat a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) közösségi oldalain, miközben a külföldi hallgatók idegengyűlölettel vádolják a magyarokat, mióta kiderült, egy iráni gyógyszerész hallgató fertőződött meg koronavírussal. „Ezek az érzelmi reakciók még rémisztőbbek, mint maga a fertőzés jelenléte” – állítja egy külföldi diák. A SOTE hallgatói önkormányzata a Facebookon úgy reagált, nem tűrik meg a rasszista megnyilvánulásokat.

Az egyetem bejelentette: a 16 fős, negyedéves, angol nyelvű gyógyszerész évfolyam hallgatói otthon tanulnak a megfelelő ideig, a neten kapják meg a szükséges tananyagokat. Nem mennek be tehát az egyetem területére azok, akik érintkeztek az iráni diákkal.

A hallgatók egy része pedig arra panaszkodik, hogy nem találnak megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt az egyetemi épületekben, mások a maszkokhoz való rossz hozzáférést hiányolják. Egyébként több helyről is arról érkeztek információk a Pesti Hírlaphoz, hogy nincs elég maszk orvosoknak. „A kórházban egyelőre nem hozzáférhetők azok az ffp3-as típusú maszkok, amelyek az orvosokat és nővéreket védik a fertőzéstől” – nyilatkozta lapunknak a győri gyermekosztály munkatársa, és fogorvosi körökből is hasonlóról panaszkodtak.

A hallgatói önkormányzat összegyűjti ezeket a SOTE-s panaszokat, illetve azzal nyugtatja a hallgatókat, hogy mindent megtesznek a betegség terjedésének megelőzése érdekében.

A hallgatók tudomása szerint várhatóan lemondják az egyetem hétvégére tervezett nagyszabású nemzetközi karneválját. A SOTE rektora már lépett ez ügyben: a fesztivált későbbi időpontra halasztotta. Felröppent a híre az orvosi egyetemek közötti március végi sportversenytől, a Medikus Kupától való távolmaradás, illetve a rendezvény elhalasztása is, de ezt egyelőre nem erősítették meg lapunknak.

Az átutazó fertőzött lányok

Nem ketten, hanem négyen utaztak azok a diáklányok, akik Milánóból indultak, majd Bécsből Budapestre, innen pedig Prágába mentek. Egyikük már Budapesten annyira rosszul volt, hogy hazaindult, ketten pedig Csehországban jelentkeztek az orvosnál. Negyedik társuk nem betegedett meg.

Müller Cecília tisztifőorvos elmondta: zajlik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás a diákok útjával kapcsolatban. Folyamatosan térképezik fel azokat a helyeket, járműveket, ahol a lányok megfordultak és utaztak. Ittlétük alatt több helyen megfordultak, gyalogosan közlekedtek, betértek egy romkocsmába, egy palacsintázóba, egy gyógyszertárba is, és egy órát töltöttek a Széchenyi fürdőben. Étteremben nem jártak, az ételt házhoz szállítva kérték.

Orbán Viktor szerda este jelentette be a Facebookon, hogy két koronavírussal fertőzött iráni diákot kellett egészségügyi intézménybe, a kijelölt Szent László Kórházba szállítani. Mindketten irániak, az egyik a SOTE diákja, amit később az egyetem is megerősített, a másik iskoláját viszont nem árulták el. A diákokat izolálták, a tüneteik enyhék.

A velük együtt lakókat szintén elkülönítették. A SOTE arról is írt, az iráni diák nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthoni önkéntes karantént. A diák Iránból való visszatérése után egy hétig járt gyakorlatokra ‒ Iránba az újév ünneplésére ment haza. Az egyik diák maga jelentkezett szűrésre, a másikat enyhe tünetei miatt tesztelték. Arról még lapzártánkig mindig nem tudni, melyik oktatási intézménybe járt a másik iráni hallgató.

A Fővárosi Operatív Törzs csak végrehajt

Kerestük a várható intézkedésekről a Fővárosi Operatív Törzset (FOT), annyit sikerült megtudni, hogy a fővárosnak a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekben nincs önálló jogköre. A Törzs feladata a hivatal és a fővárosi cégekkel és intézményekkel kapcsolatos intézkedések koordinálása a Kormányzati Operatív Törzs iránymutatásainak megfelelően, az általa nyújtott információk alapján.

Legnépszerűbb cikkeink