Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Erdoğan mellé állt Soros

Létrehozva:

Fotó: Bulent Kilic / AFP

Soros György a Financial Timesban megjelent cikkében arra bíztatja az EU-t, hogy a vele korántsem szimpatizáló Erdoğan és Törökország mellé álljon, Putyin orosz elnök és szövetségese, a szír diktátor, Aszaddal szemben. Mint írja: az elmúlt hetekben a menekülttáborok elleni támadások száma megnőtt, Szíriában az orosz-szír szövetség részéről ezért több százezer ember volt kénytelen a török határ felé menekülni. Soros szerint emiatt Ankarán a pánik lett úrrá, és a menekülteket Európa felé küldték tovább, ami a török-görög határon kialakult menekültválsághoz vezetett.

Soros szerint Törökország volt az egyetlen, amely katonai erővel is próbálta megvédeni a csapdába esett civileket Idlibben. Megjegyzi: azzal, hogy az EU az oroszok által kreált menekültválsággal foglalkozik, Európa a tünetre és nem az okra figyel. A menekültek beáramlását korlátozó Európának ugyanis el kell ismernie, hogy Törökország már befogadott 3,5 millió szíriai menekültet, és nem tud befogadni további egymillió embert, akiket Aszad és Putyin terel a határai felé.

A görög védelmi minisztérium közölte: az utóbbi napokban Leszboszra érkezett ötszáz bevándorlót helyezik el átmenetileg a haditengerészet egyik hajóján. A szárazföldön nem építenek új szálláshelyeket nekik. A hajón elvileg csak 400 embernek van férőhely.

Legnépszerűbb cikkeink