Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Sandersnek nem lesz esélye legyőzni Trumpot

Létrehozva:

Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

A szociáldemokrata nézeteket valló Bernie Sanders és a mérsékelt baloldali Joe Biden mást tartogathat a világnak és a magyar kormánynak, ha eljutnának Trump legyőzéséig – erről beszélt lapunknak Magyarics Tamás egyetemi tanár, Amerika-szakértő.

Választásról választásra egyre nagyobb figyelem irányul az amerikai előválasztási folyamatra, ezúttal a Demokrata Párt keresi sorai között Donald Trump legesélyesebb kihívóját. Miért ennyire fontos az ő belügyük a világ számára?

– Az Egyesült Államok nem csak a nyugati demokráciák vezető állama, hanem maga a nyugat megtestesítője. Ami ott történik, az hatással van más államok politikájára, a közélet levegőjére.

Az előválasztás szerint Joe Biden és Bernie Sanders demokrata aspiránsok között dől el, hogy ki lehet Donald Trump ellenfele. De nekünk és a világnak mit jelenthetne Biden vagy Sanders?

– Biden valószínűleg visszatérne az Obama által képviselt pragmatikus, kiszámítható, az emberi jogokra nagyobb figyelmet fordító politikára. Visszaállítaná a Trump által felmondott iráni atomalkut, Kínával szemben felróhatja az emberi jogi kérdéseket, Európában pedig jó eséllyel a NATO-szövetség megerősítését szorgalmazná. Sanders ezzel szemben sötét ló. Az azért ismert, hogy Kínában ő sem nézi jó szemmel az emberi jogok megsértését, valamint Bidenhez hasonlóan a közel-keleti kivonulás mellett foglal állást. Sanders azonban közelebb áll a trumpi politikához, nagyban akarja csökkenteni a katonai kiadásokat is. Ami újdonság, hogy engedékenyebb lenne a latin-amerikai szocialista országokkal szemben, valamint az izraeli-palesztin kérdésben sokkal megértőbb a palesztinokkal.

Magyarország legutóbb a Közép-európai Egyetem ügyében volt vita tárgya az Egyesült Államokban. Az ügy kimenetele alapján látható, hogy a Trump-kormány nem volt túl erélyes az amerikai egyetem megvédésében. Biden visszatérhet ahhoz a politikához, amit Obama folytatott, vagyis a jogállamiságot következetesebben figyelnék?

– A trumpi adminisztráció alapja, hogy nem nagyon akar beavatkozni más országok belügyeibe. Biden esetében feltételezhető, hogy ismét nagyobb figyelem hárulna a szövetségesek belügyeire. Sok demokrata középvezető is visszatérhet a külügybe, ha leváltják Trumpot, márpedig ez a réteg korábban nem nézte jó szemmel a magyarországi politikai folyamatokat. Sanders esetében ez nem eldönthető, mert nem világos, hogy kik a külpolitikai tanácsadói. Az világos, hogy nagyobb figyelmet fordítana ő is az emberi jogokra és a demokrácia értékeire, ami arra utal, hogy inkább a Trump előtti viszonyok térhetnek vissza.

Ha a regnáló elnökkel szembeni esélyeiket nézzük, akkor tűzre víz, vagy tűzre tűz lehet a válasz az esetleges demokrata sikerhez?

– A Trump és Sanders közötti megmérettetés esetén egy jobb- és egy baloldali populista, két harsány karakter között választhatnának az amerikaiak. Az elnöknek jobb esélyei vannak Sandersszel szemben, ugyanis kampányát alapozhatja a meglévő gazdasági struktúrában elért sikerekre. Az adatok szerint növekvő gazdaság, alacsony munkanélküliség jellemzik az Egyesült Államokat, ráadásul a munkahelyekből az afroamerikai és a latin lakosság is profitált. Eközben Sanders víziója a meglévő amerikai gazdasági rendszer gyökeres átalakítása lenne, az álomvilág kategóriájába tartozik, rengeteg adóemeléssel, amiből finanszíroznák a szociális reformokat. Az Obama-kormány alelnöke, Biden eredményesebb ellenfele lehet Trumpnak, ugyanis nem forgatná fel teljesen az amerikaiak életét, építhet a korábbi demokrata kormány sikereire is, valamint Trumppal szembeni mérsékelt, nyugodt karaktere is sokaknak vonzóbb lehet.

A szavazók túlnyomó része ritkán dönt részletes programok, sokkal inkább víziók és karakterek alapján. Ön szerint ez most is nagyobb szerepet játszik majd?

– Bernie Sanders van annyira megosztó személyiség, mint Donald Trump, egyikük sem megy a szomszédba némi demagógiáért. Sanders rendre példaként hozza fel a svéd és dán jóléti társadalmi rendszert, ahol az állam egyformán biztosít egészségügyi ellátást mindenkinek, valamint komoly a szociális támogatások rendszere, ami vonzó lehet. Azt már nem mondja, hogy Svédországban jelentős a jövedelmi egyenlőtlenség, illetve a két országban huszonöt százalékos az áfa, ami az Egyesült Államokban mindössze hat százalék. Eközben Bident arról is ismerik, hogy több törvény kidolgozásában együttműködött republikánusokkal, a programja pedig arról szól, hogy a sárdobálást befejezve civilizált hangnemben kellene a jövőben politizálni.

Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

Folyamatosan fogynak a jelöltek az előválasztási kampányban. Visszalépett Pete Buttigieg, Amy Kombuchar, valamint a kétmilliárdos Tom Steyer és Michael Bloomberg is. Ezek hogyan befolyásolják Biden és Sanders erőviszonyát?

– A riválisok a két fő esélyestől való lemaradásukat látva léptek vissza a jelöltségért folyó harcból. Ezek a visszalépések eltérően hatottak Biden és Sanders kampányára. A szuperkedd eredményei alapján a mérsékeltebb Bidennek a visszalépések jobban kedveztek, ugyanis az említett politikusok mind a Demokrata Párt mérsékeltebb szárnyához tartoztak, támogatóik Biden felé fordultak. Megjegyzem, az ilyen visszalépés összehangoltságra utal, amivel segíthették Bident. A Bernie Sandershez hasonló, progresszív elképzelésekkel kampányoló Elizabeth Warren versenyben van még, de lemaradása fényében erősen mérlegelnie kell a folytatásról. De Warren kevésbé radikális, az általa elképzelt reformok inkább elfogadhatók a többi demokratának, mint az erősen szociáldemokrata-szocialista Sanders tervei. Amennyiben Warren az esetleges visszalépésével Bident nevezi meg támogatandónak, Sanders a meglévő gondjai mellé még komolyabbakat kap.

Mire gondol?

– Sanderst többen kritizálják külpolitikája miatt is, mert gyakran méltat szocialista országokat, a szocializmus pedig az amerikai lakosság többsége számára majdhogynem szitokszó. Nehezen tudna elszámolni azzal is, hogy az 1970-es években még a kapitalizmus eltörlését és a burzsoázia megszüntetését támogatta. Ezen felül saját pártjával sem felhőtlen a viszonya, mert olyan politikai berendezkedést és kapitalista gazdasági modellt támad, ami a legtöbb párttársa számára elfogadott.

Azért ne feledjük: négy éve kiderült, hogy a Demokrata Párt a színfalak mögött Bernie Sanders ellen mozgósított Hillary Clinton érdekében. Sanders ebben a viszonyban akár joggal hivatkozhat az elitellenes reformok szükségességére. A társadalmukat az egészségügy problémája, az egyenlőtlenség és a lakosság eladósodottsága feszíti.

– Mindenki a maga szerencséjének kovácsa, ez az amerikai álom. Ennél fogva mindenki a saját sorsáért felel szerintük. Igaz, hogy az Obama-kormány megoldást kínált közel negyvenmillió, egészségbiztosítás nélküli ember számára az Obamacare, vagyis egy állami minimumbiztosítási rendszerrel, de meghagyta a lakosság fennmaradó részének a választás szabadságát azzal, hogy érintetlen maradt a magánbiztosítások rendszere. Ezt Sanders felforgatná a teljesen állami rendszerrel, ami óriási politikai támadási felületet jelentene a demokratáknak, ez pedig nem a párt érdeke. Biden viszont visszatérne – a Trump által részben lebontott – Obama-rendszerhez. Azonban szerintem Sandersnek az előválasztás dinamikája alapján nem lesz esélye a programja megvalósítására.

Eldőlt volna, hogy Biden lesz Trump kihívója?

– Sanders négy éve, mikor Hillary Clintonnal szemben alulmaradt, az előválasztás hasonló szakaszában jobban állt. Ha végérvényesen nem dőlne el az előválasztás során a jelöltség sorsa, akkor a Demokrata Párt jelölőkongresszusa hoz döntést. Tekintettel a Sandersszel szembeni párton belüli viszonyokra, a demokrata szuperdelegáltak nagy eséllyel Biden mellett tennék le a voksukat. Azt sem felejtették el a sandersistáknak a pártban, hogy négy éve komolyan kritizálták már az elnökjelölti kampányban Hillary Clintont, ami egyesek szerint hozzájárulhatott Trump győzelméhez.

Az eddigi felmérések szerint Sanderst a latin származású lakosság, Bident az afroamerikai lakosság támogatja nagyobb mértékben. Mi ennek az alapja?

– Bident arról ismerik, hogy már az Obama-kormány előtt az afroamerikaiak pártfogója volt. Alsó-középosztálybeli, mondhatni kékgalléros munkás származása is ezt erősíti, hogy jobban megérti a gondjaikat. Sanders latinamerikai származású támogatóiban viszont van megosztottság. Bár Sanders a bevándorlással kapcsolatban elfogadó politikát képvisel, ugyanakkor sok kubai bevándorló nem nézi jó szemmel, hogy a kommunista alapokon nyugvó kubai kormányról milyen elismerően szokott alkalmanként beszélni. Ez kulcsfontosságú lehet a közelgő floridai előválasztáson, ahol sokan élnek közülük. Márpedig Florida billegő állam a demokraták és a republikánusok között, ami több elnökválasztást is eldöntött már.

Az előző amerikai választásokat eluralták az álhíreken alapuló kampányok, a dezinformáció és a hangulatkeltés. Tapasztalata szerint ebben lehet változás?

– Választásról választásra nagyobb összegeket költenek a jelöltek kampányra, az elnökjelölti versenyben a republikánus és a demokrata oldal is vélhetően egymilliárd dollárnál többet fognak elkölteni. Ennek nagy része a televíziókban és az online felületeken, közösségi oldalakon fogják elkölteni, és látható, hogy minden eszközt meg fognak ismét ragadni, hogy a maguk oldalára állítsák a választókat. Mivel egyelőre a párttársak vannak versenyben, nehéz eldönteni, hogy mennyire lesz durva a kampány. Ettől függetlenül úgy látom, hogy amint véget ér az előválasztás, a demokraták és a republikánusok nem fognak kesztyűs kézzel bánni egymással.

Legnépszerűbb cikkeink