Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Villamosfelújítás a Lánchídnál

Létrehozva:

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / Pesti Hírlap

Spórolni lehet a 2-es villamos pályájával, ami a Lánchíd javára válhat. A kormány nem ad több pénzt a felújításra.

Nem fogja megkerülni a Széchenyi teret a 2-es villamos, akkor sem, ha elmaradna a villamos-aluljáró felújítása – tudta meg a Pesti Hírlap. Ugyanakkor a harmadába kerülhet a villamos felszínre hozása az alagút felújításához képest – erősítette meg lapunknak Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, valamint Balogh Samu, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke.

Szerdán a Népszava arról írt, hogy a villamos nyomvonala megkerülné a Széchenyi teret, erről azonban nem született döntés a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) februári ülésén, valamint arról sem, hogy a villamospálya felújítása elmaradna.
A kormány és a főváros vezetése végül egyetértett abban, hogy bár eredetileg a kormány által biztosított 6 milliárd forintot a Lánchíd, a váralagút és a pesti villamos-aluljáró együttes felújítására fordították volna, végül az egészet csak a Lánchíd kapja. Balogh Samu a teret megkerülő nyomvonal Népszavában megjelent ötletéről elmondta, hogy szerinte egy ilyen megoldás csak drágább lenne, miközben lassítaná a villamost.

A fővárosnak marad mozgástere. A Lánchídra szóló közbeszerzést úgy írják ki, hogy abban szerepel az aluljáró felújítása is – mondta Balogh Samu. Viszont ha nem kapnak olyan ajánlatot, amely a hídfelújítás mellett az aluljáróét is tartalmazza, akkor anélkül is el tudják kezdeni a munkákat a hídon.

Vitézy Dávid lapunkkal megosztotta egy ötletét is: még gyorsabb is lehet a 2-es villamos, ha mégis a felszínen vezetik át a sínpályát, mert a két szélső megálló helyét egy központi Széchenyi téri vehetné át, ha a tervezett módon megtörténik a Lánchídon a forgalomcsillapítás.

Legnépszerűbb cikkeink