Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A kultúrába is beleszólt a koronavírus

Létrehozva:

Paolo Ventura Milánóban rekedt, de kiállításával elkezdődött a legnagyobb magyar fotós esemény.

Az olasz divatfotósból lett képző- és fotóművész a koronavírus miatt nem tudott Magyarországra utazni, pedig a hétvégén az ő kiállításának megnyitójával kezdetét vette a Budapest Fotófesztivál 2020. Paolo Ventura 22 nagy méretű képe azonban rendben megérkezett.

A Műcsarnokban látható Velencei történet / Automaton című kiállítás diorámáról (jeleneteket is ábrázoló makett) készített fotókból áll, és egy kitalált történetet mesél el a II. világháború idejéről a velencei gettóból. A mesét a nagymamájától hallotta a művész, amelynek két főszereplője van: Nino, aki egy robotfiú, és megalkotója, az öreg zsidó órásmester. Erről valószínűleg mindenkinek Pinokkió jut eszébe, és ez így is van rendben.

Mintha Ventura még rá is játszana, hiszen a képi világ maximálisan teremtett: Velence egy saját kezűleg gyártott, valósághű, mégis meseszerű makett, és a történet jelenetfotói ebben a miniatűr világban készültek.

De Paolo Ventura kiállításával együtt még másik 49 tárlat szerepel az április 20-ig tartó Budapest Fotófesztivál 2020 programjában. Érdemes megnézni Thomaz Farkas magyar származású, világhírű brazil fotóművész tegnap óta látogatható anyagát a Capa Központban A fény ritmusa címmel, és szinte kötelező lesz felzarándokolni a Kiscelli Múzeumba is, ahol a kortárs magyar fotográfia 38 alkotója a Testképek című kiállításon mutatja meg, milyen az akt műfaja a 21. században.

De menjenek el az Artphoto Galériába is, Stalter György tárlata mellett Benkő Imre kubai utazásáról készült fotóit állítják ki, a Faur Zsófi Galériában pedig Kudász Gábor Arion alkotásai lesznek láthatók. A programok teljes listájához látogassanak el a Budapestphotofesztival.hu weboldalra.

Hivatali művészet

A polgármesteri hivatal kabinetirodáiban, üléstermében és fogadótereiben rendez Erzsébetváros negyedévente megújuló kortárs képzőművészeti kiállítást. A tárlat háromhavonta új tematikával és kiállító művészekkel jelentkezik. Első alkalommal a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tagjai töltik meg képekkel az önkormányzati tereket. A kiállítás anyagát már összeválogatták, a tárlatot építik, lapunk információi szerint még március elején meg is nyitják.

Legnépszerűbb cikkeink