Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Fő esélyest csinálhat Sandersből a szuperkedd

Létrehozva:

Fotó: Kerem Yucel / AFP

Sok minden eldőlhet a bonyolult amerikai elnökválasztási rendszerben a szuperkedden. Már most kiderülhet, ki lesz Trump kihívója.

14 államban tartanak előválasztást kedden az Egyesült Államokban. A republikánusoknál Donald Trumpnak nincs komoly kihívója, a Demokrata Pártban viszont éles küzdelem zajlik az elnökjelölti posztért. A közel négyezer delegált több mint egyharmadát ezen a napon fogják megszavazni, a kaliforniai 415 delegált, és a texasi 228 delegált sorsa is ma dől el. (Hogy mi a szerepe a delegáltaknak, azt az elnökválasztás menetét elmagyarázó 16. oldali infografikánkból tudják átlátni.)

A közvélemény-kutatók szerint Bernie Sanders lehet a szuperkedd nagy nyertese. Nagyon népszerű a fiatalok, a spanyol ajkúak és az alacsony jövedelműek között, és a két legnépesebb államban, Kaliforniában és Texasban is ő az esélyes. Kaliforniában csak a 15 százalékot elérő jelöltek delegálhatnak jelölteket, és kétséges, hogy Sandersen kívül – akit 30 százalék fölé mérnek – más jelölt elérné-e ezt a határt.

Joe Biden, Obama korábbi alelnöke a déli államokban gyűjtheti a legtöbb szavazatot. Az afroamerikai szavazók körében népszerű jelölt Alabamában egyértelmű esélyesnek számít, és Észak-Karolinában, sőt Texasban is megszorongathatja Sanderst. Bidennek kapóra jött Pete Buttigieg jelölt visszalépése, hiszen így ő lehet a mérsékelt szavazók első számú jelöltje Sandersszel szemben.

Nagy kérdés, hogyan fog szerepelni Michael Bloomberg. A milliárdos népszerűségét hímsoviniszta botrányainak emlegetése rontja.

Eredmények magyar idő szerint szerdán várhatóak.

Legnépszerűbb cikkeink