Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Több település is harcol a szentendrei bringás híd pénzéért

Létrehozva:

Látványterv: Specialterv

Szentendre új vezetése még egyszer megvizsgálná az új híd helyszínét. Márciusban dönthetnek.

Az új szentendrei városvezetés nem szeretné megépíteni a gyalogos-kerékpáros hidat, amelyet az előző, fideszes városvezetés készített elő. Az új átkelő a belvárost kötné össze a Szentendrei-szigettel az EuroVelo 6-os transzeurópai kerékpárút részeként. Most még csak a jóval északabbra található tahi hídon át, vagy komppal lehet átjutni a szigetről a járási székhelyre, Szentendrére vagy a fővárosba.

A megnövekedő kerékpáros forgalom miatt a szentendrei Dunapart elveszíti majd korzó jellegét, mondta a Pesti Hírlapnak Pál Gábor. A helyi jobbikos képviselő szerint városképi szempontból is aggályos az új átkelő.

Az Eurovelo beruházáson dolgozó Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint a projekt már így is meg van csúszva, ezért ha tovább várnak, félő, hogy elvész az erre szánt forrás. Pál Gábor szerint azonban nem olyan feszesek a határidők, és kiírtak egy véleménynyilvánító szavazást február 17-ére, amelyen a résztvevők voksolhatnak arról, hogy akarnak-e hidat, és ha igen, hol. Ez március 2-án zárul, és ezután dönt a város a hídról.

Révész szerint a „népszavazás” eredményének ismeretében újratervezik a projektet, és igyekeznek megoldani, hogy akármilyen útvonalon is, de megvalósuljon a Duna-parti Eurovelo kerékpárút a szűkülő időkereten belül. Ám időközben Pest megye több más települése ugyancsak bejelentkezett, hogy a híd ellehetetlenülése esetén a felszabaduló forrásokat náluk használják föl, a kormánybiztos szerint akár Érd és Gödöllő felé is adja magát új kerékpárút építése Budapestről.

A környék települései – Kisoroszi, Pócsmegyer, Tahitótfalu, és a potenciális híd túloldalán fekvő Szigetmonostor – polgármesterei azonban ragaszkodnak az átkelő megépítéséhez, ezért levélben fordultak Orbán Viktorhoz, hogy minősítse kiemelt beruházássá a projektet.

Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere lapunknak azt mondta, ha nem lesz híd, ők akkor is szeretnék, hogy a forrásokat a Szentendrei-szigeten költsék el. Ebben az esetben kezdeményezni fogják, hogy a tervezett híd helyén közlekedő RÉV-et fejlesszék, illetve épüljön kerékpárút a szigetről a másik, dunakeszi oldalra menő komphoz is, továbbá a már meglévő tahi híd és Szentendre között is.

Legnépszerűbb cikkeink