Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Érzelmileg már megfertőzött minket a koronavírus

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

A szorongásnak nincsen tárgya, a félelemnek van. A pszichológus szerint ezért vásárolnak pánikszerűen az emberek.

„A koronavírus még nem érkezett meg Magyarországra, azonban érzelmileg már megfertőzte a társadalmat” – mondta Ujpál Zsófia pszichológus. A szakember szerint az individuális társadalmakban, vagyis a nyugati világban van egy alapszintű szorongás. Jobban félünk a a betegségektől és a haláltól, mint a kevésbé fejlett országok lakói. Ujpál szerint a klímaváltozás vagy éppen a migráció is sok emberben okoz szorongást Magyarországon. A szorongásnak nincsen tárgya, az ellen nem lehet küzdeni, a félelemnek azonban van. „A koronavírus megjelenésével a szorongások tárgyiasultak, és végre lehet ellene tenni” – mondta. Szerinte ez a pszichológiai motiváció állhat a mögött, hogy sokan elkezdtek tartós élelmiszereket felhalmozni.

Ez persze függ az egyén stressztűrő képességétől, van akik jobban, mások kevésbé pánikolnak be, nagyban függ az egyéni élettörténetektől. A tömegpszichózis hatása is érvényesül stresszhelyzetben, ezt a szakmában úgy hívják, hogy érzelmi fertőzés. Ujpál szerint hajlamosak vagyunk mások negatív érzelmeit átvenni, és az emberi lét alappszichológiája a túlélésért vívott küzdelem. Ez ilyen válságosnak tűnő helyzetekben jobban kidomborodik.

Fotó: Miguel Medina / AFP

Nagy a valószínűsége annak, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon is, mi erre készülünk, akkor is, ha most még nem tudunk ilyen megbetegedésről – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió ma reggeli műsorában. A kormányfő szerint lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vírus azonosításához szükséges eszközök rendelkezésre állnak.

Legnépszerűbb cikkeink