Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Újra biciklire pattant Karácsony

Létrehozva:

Fényképünk illusztráció | Fotó: Merész Márton

Képekkel illusztrált Facebook-posztjában azt írja Karácsony Gergely, tavaszra kicserélik a budapesti közbringákat.

A megváltozott közlekedési szokásokhoz alkalmazkodva teljesen megújul a Mol Bubi – írta Karácsony Gergely a Facebookon. Tavasszal már egy modernebb, fenntartható közbringarendszert használhatnak a fővárosban közlekedők – folytatódik a főpolgármester posztja, pontosabb dátumot, határidőket azonban nem jelölt meg.

Az új kerékpárok 3,1 kg-mal lesznek könnyebbek, defekttűrő, fújt gumikkal felszerelve, ami gyorsabb haladást biztosít, illetve több praktikus funkcióval rendelkeznek, mint például a mobiltartó, vagy a leadást megkönnyítő okoslakat. A bejegyzés szerint az új kerékpárokból összesen 1200 darabot szerelnek össze Csepelen, emellett új, felhasználóbarát weboldal és applikáció is készül, amellyel egyszerűen és gyorsan lehet intézni a biciklik bérlését.

 

Amint azt korábban megírtuk, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Csepel Kerékpárgyár még tavaly decemberben írta alá a Bubi megújításáról és üzemeltetéséről szóló szerződést. A BKK 2020 szeptemberében írt ki nyílt közbeszerzést a fővárosi közbringarendszer fejlesztésére, üzemeltetésére. November elején a Csepelt hirdették ki nyertesnek a tenderen.

Az 5 évre szóló kontraktus 1200 bicikli beszerzéséről, 158 gyűjtőllomás, köztük újak üzemeltetéséről, és új szoftveres rendszer kiépítéséről szól. A rendszer egy új, felhasználóbarát mobilapplikáció van is bővül. A BKK tavaly novemberben küldte téli álomra a Bubit, akkor azt írták, az új városi kerékpárrendszer a budapesti városi közlekedés fejlődő igényeit is ki fogja elégíteni. A BKK a 2020. október 28. után vásárolt 100 forintos bérletek árának visszafizetését ígérte, és gyors, ügyfélbarát kompenzációt biztosított a negyedéves, féléves, illetve éves bérlettel rendelkező budapestiek számára, akik bérletének érvényessége a november 29-i leállás után járt volna le.

PH

Legnépszerűbb cikkeink