Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Hatalmas sorok, felvásárlási láz az üzletekben

Létrehozva:

Olvasói fotó

Tartós élelmiszerhiány nem lesz, a kereskedelem felkészült a nagyobb igények kiszolgálására is. De a pánik megjelent.

Üres szupermarket-polcokat ábrázoló fotók keringenek a Facebookon egy-két árva konzervvel – itt a pánik, az emberek felvásárolják a tartós élelmiszereket, konzerveket, száraztésztát a karantén fenyegetése miatt. A kép vegyes: tudósítónk szerint az üzletek polcai tele vannak árukkal, a tartós élelmiszercikkekből sincs hiány, de egyes boltokban ki-kifogyott az élelmiszer. Máshol óriási sorok voltak a pénztáraknál, liszt, tészta, sör sorjázott a bevásárlókocsikban.

A felvásárlási láz azért alakult ki, mert az emberek attól félnek, lezárják Budapestet, ha elrendelik a karantént, és nem lesz áruellátás. Az Operatív Törzs kérdésünkre annyit válaszolt: „A karanténintézkedés bevezetéséről csak az aktuális járványügyi helyzet ismeretében lehet döntést hozni. Amennyiben karanténra vonatkozó járványügyi intézkedés bevezetésre kerül, az Operatív Törzs dönt, és szervezi meg az intézkedéseket a lakosság ellátásával kapcsolatban.”

Jelentős kiugrásról a kiskereskedelemben Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke sem tud. A szervezet rálát az országos piacra, szerda délelőtt még csak szórványos esetekről értesült, és ez nem változott csütörtök délelőttre sem. Szerinte pánikra nincs ok, nem lesz áruhiány, a kiskereskedelem mindig képes kezelni a nagyobb kereslet okozta kihívásokat, húsvétkor vagy karácsonykor is. Tudnak többet rendelni, ha kell, és több élelmiszert előállítani is lehet, mert a boltok polcain található áruk 80 százaléka magyar eredetű. Átmeneti, esetenkénti áruhiány kialakulhat, de tartós nem, mondja Vámos. „Én Túró Rudit fogok venni.”

A gyógyszertárakban a szájmaszk a kelendő, a kormány a napokban fog nagyobb készleteket átcsoportosítani, hogy legyen elég, mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke a Pesti Hírlapnak.

Ne dőljön be a tévhiteknek!

Tévhitek terjengenek a Facebookon a koronavírusról, hívja fel a figyelmet a védekezést koordináló Operatív Törzs, azaz nem igaz, hogy a vírus elpusztul a teától vagy bármilyen arcmaszk kiszűri a vírust, mert nagy. Épp fordítva, Müller Cecília tisztifőorvos szerint egészséges embernél a szájmaszk viselése felesleges, mert nem véd a vírustól. Az állam elindítja pénteken a koronavirus.hu weboldalt, és a Facebookon is lesz ilyen oldal.

Legnépszerűbb cikkeink