Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Százezres bírságot kockáztatnak a denevérpusztítók

Létrehozva:

Állatvédők hívták fel a figyelmet egy dunavarsányi esetre: egy telektulajdonos fát akart kivágni a kertjében, amiben egy denevércsalád aludta téli álmát. A végeredmény: a kiérkező állatmentők tucatnyi elpusztult rőt koraidenevért találtak a helyszínen.

Mint minden denevérfaj Magyarországon, ez is védett, eszmei értéke 25 ezer forint.

Az állatvédők természetkárosítás miatt feljelentést tettek.

– Nem félni kellene a denevértől, hanem megszeretni, és értékelni a jelenlétét – mondta a Pesti Hírlapnak Csanádi Dávid, a Budapesti Denevérvédelmi Csoport egyik, egykori szakmai vezetője. – Saját súlyának sokszorosát eszi meg éjszakánként, ami akár 50-70 grammnyi szúnyogot is jelenthet például.

Csanádi azt mondta, óriási tévhit, hogy a denevér bárkinek beleakadna a hajába, és persze szűzlányokat sem ront meg, de még a lángolt kolbászt sem dézsmálja meg a kéményben.

– Odúlakó állatok, amelyek téli álmot alszanak. Ehhez kellene igazítani a fakivágásokat. De szakemberek ki tudják emelni őket, és a Budapesti Állatkert befogad minden védett állatot. De ha nagyon védekezni akarunk ellenük, akkor tömjük be a padlások, homlokzatok réseit, kora ősszel. Mindezt este csináljuk, amikor kirepülnek vadászni.

Legnépszerűbb cikkeink