Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

A felkészült bulizó soha nem hagyja magára italát

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az orvosoknak régi ismerős a partidrog, a rendőrségre nem jutnak el az esetek. Tavaly 35,2 liternyi drogot foglaltak le.

Megbízható, baráti társaság hívta sörözésre a lányt, aki előre szólt: hamar haza kell mennie. Utóbb kiderült, ez volt a szerencséje. Egy pohár sör legurítása után indult is, a rosszullét, hányás, majd tudatvesztés már otthon érte. A másnapi orvosi vizsgálat, majd a laboreredmény igazolta: tudatmódosító került a szervezetébe, akaratán és tudtán kívül.

– Egyáltalán nem új jelenség, hogy a kiszemelt nők italába a csapos rejti a drogot – mondta a Pesti Hírlapnak Zacher Gábor addiktológus. – Pénzért sok ember bármire képes.

Az így becsempészett drog az esetek legnagyobb részében a Gina néven futó GHB. (Az egyszerűség kedvéért használjuk ezt a rövidítést, a rendőrség az anyag módosítását, a GBL-t tekinti kábítószernek.) A Gina színtelen, szagtalan, folyékony, az alkohol élvezeti értékét nem befolyásolja – viszont 10-15 perc után akár öntudatlan állapotot is eredményez a beszedőjénél, akivel ezt követően bármit meg lehet tenni.

Annak ellenére, hogy az addiktológus szerint meglehetősen elterjedt jelenségről van szó, az Országos Rendőr-főkapitányság lapunkkal azt közölte: a fent leírt esethez hasonlóval sem találkoztak még. A BRFK is úgy válaszolt, 2019-ben ilyen ügyben nem kaptak bejelentést, nem indult eljárás. A rendőrség tavaly 35,2 liternyi drogot foglalt le.

A felvilágosító kampányában a rendőrség általában azt hangsúlyozza: ne hagyja senki őrizetlenül az italát szórakozóhelyen. De ha már a csapostól így kapja a kiszemelt áldozat az alkoholt, mit sem véd a figyelem.

– Az ilyen eseteket nem lehet megelőzni. A legfontosabb, hogy figyeljünk egymásra egy buliban – tanácsolja Zacher. Az addiktológus megjegyezte: ritka, hogy egy áldozat azonnal a rendőrséghez forduljon, amint magához tér, márpedig a Gina 16 óra után nyomtalanul kiürül a szervezetből.

– Tegyük tisztába: a leggyakoribb partidrog nem a Gina, hanem az alkohol. Ennek fogyasztása felel a legtöbb nemi erőszakért – mondta Zacher.

Legnépszerűbb cikkeink