Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Új évre új italdivat

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Balázs Attila

Világjelenség, hogy csökken a kemény szeszek, a magas alkoholtartalmú italok forgalma.

Az emberek nemcsak könnyebbekre váltottak, hanem szeretnek hízelegni maguknak azzal, hogy egészségesebbre is.

Az egészség és a wellness a két, legfelkapottabb italtrend. Különösen az év elején, amikor még nem koptak el teljesen a fogadalmak. E kettő hatására idén a citrusos íz hegemóniájára számíthatunk, mert ezzel készül a legtöbb üdítő, sőt, a sörök és a koktélok ízvilágát is ez adja meg. A másik slágernek a gyömbér ígérkezik, mert számtalan egészségügyi előnyét igazolták már. Azt is, hogy jó kiegészítője és ízgazdagítója a hideg és a forró italoknak, felpezsdíti a gyümölcsízeket az üdítőkben, a teában és az alkoholokban is. Úgy látszik, erre van igénye a ma emberének: többször, kevesebbet, könnyebbet inni, és a nagy borokat, a hosszú évekig érlelt párlatokat meghagyni az ünnepekre.

Ha nem lenne divat, akkor is erre szorítanák híveiket a borászatok. A klímaváltozás nyomán lassan, de határozottan elvesztik kivételes jellegüket a jellegzetes borvidékek, és az előrelátó gazdák már nálunk is azt mérlegelik, milyen szőlőfajtákat telepítsenek azok helyére, amelyek nem bírnak ellenállni a gyorsan változó éghajlatnak. Lesz persze burgundi és champagne ezután is, legfeljebb nem onnan származó, és nem olyan alapanyagokból, mint eddig. Cserébe megismerhetünk új fajtákat, amelyek jól alkalmazkodnak az új természeti körülményekhez.

Egyre nagyobb fogyasztói igény a tiszta alapanyag, és egyre többen figyelik az összetevőket, illetve az italgyártási eljárásokat: lehetnek köztük olyanok, amelyek vagy az ízlésbe, vagy az etikus fogyasztásba nem férnek bele.

A növényi alapú italok is ezért lettek népszerűek, és piackutatások bizonyítják, hogy nemcsak azok fogyasztanak zabitalt, akik kiütést kapnak a tehéntejtől. A trendekből kimagaslik az alacsony kalóriatartalmú, zsír- és cukormentes italok népszerűsége, ezt követik a növényi tejek, amelyek legújabb generációja krumpliból készül. Reneszánszukat élik az ízesített vizek és az ízesített, mindennapi fogyasztásra készített ecetek, amelyeknek gyógyhatást is tulajdonítanak.

De vesztesei is lesznek az idei italrendeknek. Állítólag már most érdemes búcsút venni (vagy készletet felhalmozni) az alkohollal felturbózott kombucha teától, az üditővel vagy szénsavassal felhúzott alkoholos koktéloktól, és az olyan hibrid italoktól, mint a cosmojito, ami eredetileg a cosmopolitan és mojito koktélok szerelemgyereke volt.

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink