Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A legrosszabb nap a másnap

Létrehozva:

Egy fesztiválozó a Sziget Fesztiválon 2015-ben | Fotó: Pozsonyi Roland

A nagy bulik tetőfokán senki nem gondol a holnappal. De másnap kiderülhet, hogy sok volt az „a betűvel kezdődő” italokból, nem kellett volna annyit és olyat inni.

Főként a fiatal felnőttek élménye ez, de vannak érettebbek is, akik nem tudják kikerülni a csapdákat.

Ezért indított edukációs kampányt a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács a spiritsEUROPE támogatásával, Másnap máshogy néven. A 3 hónapos programban szakértők és influenszerek videói segítették apró trükkökre váltani a plakátok egymondatos felszólítását: alkoholt csak felelősséggel fogyassz!

Az okos fesztiválozástól a tudatos alkoholfogyasztásig kaptak hasznos tartalmakat a 18-25 évesek. Azt akarták bennük tudatosítani, hogy az első lépés a tudatossághoz a megfigyelés: hol, mikor, kivel, mennyit és hogyan iszunk? Milyen helyzetekben iszunk többet a kelleténél, kiknek a társaságában, milyen események hatására? A szakértők szerint, ha az ezekre a kérdésekre adott válaszokból levonjuk a következtetéseket, akkor kialakulnak a stabil határok, és az ivászat kontrollált programmá válik.

A pszichológus egy kicsit mélyebbről indítja a kérdéseket, amelyeket célszerű föltenni nagy bulik előtt: hol vannak a határaink? Mi az a mennyiség, amit anélkül elfogyaszthatunk, hogy vállalhatatlanok lennénk önmagunk és a társaságunk számára? A másnapi szégyennel nagyon nehéz megküzdeni, főleg, ha a duhajkodásról egy elhamarkodott mozdulattal fotó is fölkerült a valamelyik közösségimédia-oldalra. Ezért ajánlja a pszichológus, hogy végig tartsuk magunknál a kontrollt, és léptessük életbe minden vidám, és egyre vidámabb koccintás előtt.

Azt sem árt tudni, hogy az alkohol nemcsak folyadék, hanem kalória is néha alattomosan sok: 4 cl pálinkával 100 kcal energiát is beviszünk a szervezetbe. Ha tejszínes likőrt választunk, egy pohárkával máris 140 kalóriánál járunk. És akkor még nem számoltuk a csipszek, a nassok, a mártogatósok kalóriaértékét, amelyek szerves tartozékai az italozásnak. Amúgy ez helyes is, mert felszívják az alkoholt, és segítenek abban, hogy ne üssük ki magunkat még azelőtt, hogy elkezdődne az igazi buli. Ugyanezért fontos a gyakori hidratálás: időnként nem a pálinkás, hanem a vizes poharat tanácsos megemelni.

Ha mégis szörnyű reggellel kezdődik a másnap, akkor érdemes követni az öregek tanácsát: igyál sok vizet, hogy átmosd a szervezeted. A húsleves, és az alkalomhoz legjobban illő korhelyleves valódi kincset ér. Tartsuk szem előtt azt is, hogy pihenéssel hamarabb regenerálódik a szervezet. 

De aki azt mondja, hogy legjobb a kutyaharapást szőrével gyógyítani, az nem mond igazat. Vagy még nem volt másnapos.

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink