Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Környezettudatosan „szemeteljünk”

Létrehozva:

Fotó: Shutt

Felejtsük el a mindent úgyis egybe zúdítanak gondolatokat!Azt nem állítjuk, hogy könnyű, ám aki valóban környezettudatosan szeretne megszabadulni háztartási hulladékaitól, bizony megteheti.

Téved a többség, amikor elnéző mosollyal „tűri”, hogy „a habókos környezetvédő” megrögzötten, szelektíven gyűjti a szemetet. Heti szinten hangzik el a lemondó kijelentés többek szájából, miszerint ennek semmi értelme, mert az egészet úgyis egybeöntik és nem válogatják szét, nem hasznosítják újra. Ráadásul immár itt a szemétrendőrség, a bolygónk jövőjéért illő nekünk is tennünk valamit.

– Határozottan merem állítani, hogy a szelektíven összegyűjtött hulladékot az elszállítás után szétválogatják és hasznosítják – mondja Papp Tamás, a Duna Recycling munkatársa. A cég jellemzően papír, fólia, valamint PET palackok begyűjtésével, átvételével, felvásárlásával és hasznosításával foglalkozik.

A szemétből gáz, a gázból energia lesz

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szerint a hulladékok összeöntése pénzkidobás lenne, nem beszélve a környezetterhelésről. Ez a társaság is szétválogatva értékesíti a szelektíven gyűjtött hulladékot, ami bevételt és nem kiadást jelent. Az fkf.hu szerint a szelektív kukák tartalmát több helyen is válogatják, majd ezeket az anyagokat elszállítják felhasználásra.

A vegyes háztartási hulladék vagy a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba, vagy a XV. kerületben található Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe kerül. Előbbiben a keletkező gázokat hasznosítják és villamos energiát állítanak elő belőlük. Utóbbiban – ami az ország egyetlen települési szilárdhulladék-tüzelésű erőműve – a hulladékból villamos energiát és távhőt állítanak elő.

Hogyan gyűjtsük helyesen a szemetet?

Megkérdeztük a nemzeti hulladékgazdálkodót, hogy hova lehet leadni például a fémet, a papírt és az üveget. Hol gyűjtik az olyan háztartási hulladékot, mint a fáradt olaj, az elemek, a különböző, építkezésekből, felújításokból megmaradt festékek, hungarocell, törött ablaküveg, illetve a gyógyszerek vagy a használt fecskendők. „A kék fedelű hulladékgyűjtő edénybe a papír-, a sárga fedelű edénybe a fém- és műanyaghulladék helyezhető el. Az üveghulladék leadásának egyik lehetséges módja a közterületeken elhelyezett hulladékgyűjtőszigetek használata. Ilyen hulladékgyűjtő szigetből 110 van Budapesten. A másik lehetőség: a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerüzletekben kötelező a hulladéküvegek visszavétele. Az építkezési maradványokat – amelyekből több is veszélyes hulladéknak minősül – a hulladékudvarokban lehet leadni” – írták.

Fáradt olaj – Soha ne öntsük a lefolyóba!

Egy liternyi fáradt olaj egymillió liter édesvizet, azaz körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletét változtathatja szennyvízzé.

A műanyag és a papír legjobb helye

Az óvodák és az iskolák a mai napig szerveznek gyűjtést ősszel és tavasszal. A leadott papírból és a PET-palackokból befolyt összegből kirándulások költségeit egészítik ki, vagy hiányzó eszközöket vásárolnak.

– Számunkra is fontos a következő generáció természettudatos nevelése, ezért segítjük az óvodákat és az iskolákat a hulladékpapír gyűjtésében – mondta Papp Tamás, aki szerint a lakosság az utóbbi években érzékelhetően jobban odafigyel a környezetvédelemre.

Mindenesetre alaposan nézzünk szét az interneten vagy telefonon kérdezzünk utána, melyik hulladékudvarba mit vihetünk leadni, hiszen ez országosan változó lehet, ahogy az is, hogy a leadáskor milyen papírokat kell magunkkal vinnünk és bemutatnunk. A hulladékudvarok szolgáltatásait lakcímkártya bemutatásával vehetjük igénybe. Hulladékfajtánként mindenhol van napi és éves limit, amit díjmentesen igénybe vehetünk.

A legközelebbi hulladékudvarról a helyi közterület-fenntartó vállalat vagy az önkormányzat honlapján tájékozódhatunk.

Hulladékátvevő helyek:

https://humusz.hu/hulladekatvevok

http://tuddmeg.hu/hulladek-atvevo-hely

Legnépszerűbb cikkeink