Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hagyjuk ki a gyereket az önéletrajzból

Létrehozva:

Hiába volt jó munkaerő egy nő, ha gyereke születik, nehéz visszatérnie a munkaerőpiacra. A részmunkaidő még mindig kevés helyen működik.

„39 éves vagyok, egyetemi végzettséggel, több nyelvvizsgával. Három gyerekem van, így csak napi négyórás munkát tudtam vállalni egy cégnél, ahol lényegében egy Excel-táblázatba viszek fel adatokat.”

„32 éves vagyok, több mint tíz évig dolgoztam egy ismert multinál, elvileg gyermekbarát munkahely. Onnan mentem szülési szabadságra, aztán amikor jeleztem, hogy vissza szeretnék térni, közös megegyezéssel el kellett jönnöm. Végül egy állateledel-kereskedésben lettem pénztáros. Pereskedni nincs kedvem.”

Egy kutatás szerint a speciálisan női problémák között a válaszadók harmadik helyre sorolták a munkahelyre történő visszatérés/belépés nehézségeit a gyerekszülés után. Első helyen a munka és magánélet összeegyeztetése, a második helyen a férfiak és nők közti társadalmi egyenlőtlenség szerepelt. A kutatásban olvasható, hogy általában a nők nagyobb arányú foglalkoztatását elősegítő atipikus munkavállalási formák (részmunkaidő, határozott idejű munkaviszony, távmunka stb.), melyeket a Munka Törvénykönyve is lehetővé tesz, nem igazán elterjedtek.

Hatékonyabbak a kisgyermekes anyák

– Nagy lehetőség rejlik a kisgyermekes anyukák foglalkoztatásában – állítja Gázmár Domán, a munkavállalói élménnyel foglalkozó EMPX Solutions tanácsadója. Húszéves vállalati HR-es tapasztalattal úgy látja, a visszatérő kisgyermekes nők hatékonyabban végzik el a rájuk bízott feladataikat, mint korábban. Már nem húzhatják az időt a hosszúra nyúló ebédekkel, mert ott vannak a munkaidőn kívül a családdal kapcsolatos feladatok.

Bár sokan beszélnek róla, Magyarországon a részmunkaidő még mindig kezdetleges. A legnehezebben az úgynevezett kékgalléros munkakörökbe nehéz visszatérniük a kisgyermekes anyáknak, hiszen a szak-, betanított- és segédmunkások számára eddig szintén nem alakították ki a 4-6 órás munkaidőt.

Ami pedig az önéletrajzírást illeti, a HR-szakember azt tanácsolja, a családi állapot helyett a képességeket, végzettségeket fontos hangsúlyozni. Személyes tapasztalata is az, hogy a szülési szabadságról visszatérők egyre kevésbé tüntetik fel a családi állapotukat. A személyes találkozó alkalmával viszont már nem kell elhallgatni a gyermek létezését.

Kevesen tudják kiharcolni a részmunkaidőt

A Working Moms Hungary alapítói azt tapasztalják, az utóbbi években pozitív irányba mozdult el a munkaerőpiac a kisgyermekes anyukák visszatérését illetően. A csapat segítséget nyújt a kismamák, kisgyermekes szülők, rugalmas munkát keresők részére. A vállalatok lassan, de kezdik megérteni, hogy a digitalizált világban a munkavállaló teljesítményét a ténylegesen elvégzett munka határozza meg. Sokszor tapasztalják, hogy vezetői szinten a részmunkaidőt ki tudja harcolni magának a kisgyermekes szülő, de a munkavállalók többségének erre nincs lehetősége. Sok esetben budapesti vállalatok mutatnak jó példát.

Az önéletrajzírással kapcsolatban azt tanácsolják, ha a jelöltnek nem volt munkaviszonya a szülési szabadság alatt, olyan önéletrajzot kjészítsen, ahol az erősségeken, és nem a dátumokon van a hangsúly.

Legnépszerűbb cikkeink