Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Apa GYES-en van

Létrehozva:

Fotó: AFP

Segíti a gyerekvállalást az apák szerepvállalása a gyereknevelésben. Bár sok férfi vállalná, hogy ő menjen gyermekével „szülési szabadságra”, de a gyerekükkel otthon maradóknak még mindig csak 10 százaléka férfi. Közülük sokan valószínűleg csak papíron hagynak fel a munkájukkal.

„Egyre több édesapa él azzal a lehetőséggel, hogy a csecsemőgondozási díj (CSED) lejárta után ők maradnak otthon a gyermekkel” – tudtuk meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságtól. Míg 2014-ben 288 291 volt a GYED-et és/vagy GYES-t igénybevevők száma, ebből 9 653-an férfiak, addig 2018-ban 316 802-en vették igénybe az ellátást, ebből már 24 697 voltak férfiak.

Szigorú feltételek

És bár egyre több férfi vállalja vagy vállalná, hogy ő maradjon otthon a kisgyermekkel, ezt nem egyszerű megtenni. „Az újszülöttel az esetek nagy részében kizárólag az anya maradhat otthon szülési szabadságon 24 héten át, így ő kapja a CSED-et. Az apa akkor teheti ezt meg, ha az anya akadályoztatva van a gyermek ellátásával kapcsolatban: az édesanya halála, vagy kórházi ápolást igénylő betegsége esetén, vagy ha megszűnik a szülő nő felügyeleti joga” – mondja a Pesti Hírlapnak Kiss-Márton Adrienn, független munkaügyes. Örökbefogadásnál ugyanez a helyzet, kivéve, ha a férfi egyedülálló örökbefogadó.

A Gyermekgondozási díjat (GYED) már könnyebben igényelheti az apa. Ez a gyermek 2 éves koráig jár valamelyik szülőnek, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 nap biztosítotti jogviszonnyal rendelkezik (a CSED-nél ugyanez a feltétel). GYED mellett korlátlanul lehet dolgozni.

„Talán valami elindult. Abban nem vagyok biztos, hogy az apák valóban otthon is maradnak a GYED mellett, de tény, hogy ha apa fizetése alapján magasabb összegű GYED-re jogosultak, akkor a családok gyakran élnek ezzel a lehetőséggel” – tanácsolja Kiss-Márton Adrienn. Diplomás GYED-re édesapaként szintén akkor van lehetőség, ha az erre jogosult édesanya meghal, vagy nem jogosult sem a sima GYED-re, sem a diplomás GYED-re, ám az apa igen.

A férfiak vállalnák

Általában nyitottak a harmadik támogatási formára, a GYES-re a férfiak – legalábbis ez derült ki az Apu-kalipszis.blog.hu saját, 2018-as felméréséből. A válaszadók 41 százaléka támogatta, 34 százaléka elfogadta ezt, bár úgy gondolta, hogy hazánkban nem biztosított a megfelelő rendszer. Az otthon maradt férfiak 60 százaléka válaszolta, hogy pénzügyi okok álltak a döntés mögött. „A nemek közti bérszakadék a férfiakat is hátrányosan érinti, hiszen ha a nők átlagkeresete megegyezne a férfiakéval, akkor több apa tudná vállalni a GYES/GYED lehetőségét” – olvasható a felmérésben.

Megkerestük az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, hogy megkérdezzük, fordultak-e hozzájuk nők azzal a panasszal, hogy az azonos beosztásban dolgozó férfi munkatársaik jobban keresnek, mint ők. A válasz az volt, hogy az elmúlt években voltak kérelmezők, akik az egyenlő munkáért egyenlő bér hiánya miatt panasszal éltek, és védett tulajdonságként a női nemükre vagy az anyaságukra hivatkoztak. A hatóság néhány esetben meg is állapította a közvetlen hátrányos megkülönböztetést.

Csecsemővel az anya maradjon

„Ha az édesanya tudja szoptatni gyermekét, akkor a gyermek számára az ideális életkor, amikortól már az édesapa is teljes értékűen át tudja venni a gondozását, a szoptatási időszak végeztével kezdődik” – vélekedik Rédei Zsuzsanna pedagógiai szakpszichológus, a MentaLife Központ vezetője. „Ha az édesapa rendszeresen részt vesz a gyermek gondozásában, az átmenet könnyen kivitelezhető.”

Szakértők szerint a gyerekvállalás terheinek megosztása segíti az anyák munkavállalását, és növeli a gyermekvállalási kedvet is.

A svéd példa

A svéd nők munkaerőpiaci részvétele és ezzel összefüggésben a termékenységi rátája is az egyik legmagasabb a világon. Svédországban vezették be először a világon az apák gyermekgondozási támogatását. Jelenleg a 480 nap fizetett szabadságból mindkét szülőnek jár 90 nap, amit nem lehet átengedni. A 70-es évek óta folyamatosan nő az apák által kivett napok száma, jelenleg a fizetett 480 nap kb 30%-a. Állítólag a nem fizetett napok nagy részét az anyák veszik ki, vagyis összességében 20-25%-hoz van közelebb az apák részesedése. Viszont fontos az is, hogy főleg a magas jövedelműek esetében az ember viszonylag hamar kimaxolja az államtól kapott pénzt. Ami ezt kompenzálja, az az, hogy a munkahelyek támogatják az apák otthon maradását. Az erős szakszervezetek által kiharcolt „közös szerződésekben” (kollektivavtal) majdnem mindenhol rögzítve van egy plusz kompenzáció, amit a munkáltató fizet.

Legnépszerűbb cikkeink