Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Bünti

Létrehozva:

Jobb későn, mint soha – kommentálta a futballvilág azt a hírt, hogy a múlt héten 30 millió euró büntetés megfizetése mellett az UEFA két évre kitiltotta saját klub versenyrendszereiből (BL, EL) a Manchester City csapatát. Az elmúlt esztendőkben ugyanis tiltott módon finanszírozta a túlköltéseit a klub, amivel megsértette a nemzetközi szövetség pénzügyi előírásait. Bár többféle normaszegést jegyez az UEFA, az alapmodell meglehetősen egyszerű volt: nem engedélyezett tulajdonosi összefonódásokat kihasználva egyes szponzori szerződéseket „túláraztak”, a hirdetők ténylegesen a díjak csak egy részét fizették saját költségvetésből, a másik részt így-úgy eljuttatta hozzájuk a City tulaja.

A tulajdonosi kör mögött álló Masour sejk dühös, nem nagyon érti, mi a baj. Az ő világában a hatalom és (majdnem) minden vállalat tág családi tulajdonban van, a cégeket vezető családtagok és haverok nem közbeszerzésen nyerik el a zsíros üzleteket, egyszerűen odaadja nekik a kincstár. Az Egyesült Arab Emírségekben nehéz olyan potentátot találni, aki nem kötődik ezer szállal az emír famíliájához, hát persze hogy a tulajdonoshoz kapcsoltan jut el a pénz Manchesterbe! A futballállam én vagyok.

De éppen ebből a kivételezett „state-run club” státusból, azaz az állam (monarchia) által felügyelt és pénzelt csapatból lett elege sokaknak. Főleg azon kluboknak, amelyek ha talán nem is fedhetetlenek, de alapvetően a piacról, azaz a szurkolóktól, a televízió társaságoktól és a valódi szponzoroktól szerzik meg a működéshez szükséges bevételeket.

Ezzel együtt a nagy klubok jobb, ha óvatosak. A közpénzekkel kibélelt sportmodell terjedőben, a párizsi Eiffel-toronytól a kazah (kipcsak) sztyeppékig több tucatnyi együttesnél merül fel a gyanú, hogy állami segítséggel manipulált a költségvetésük. Vajon ez a kemény fellépés nekik szól – elég a burkolt állami támogatásokból! –, vagy a mostani döntés igazából az európai futballpénzek újraelosztásának kezdete, a nagycsapatok hátrébb szorításáról és a kisebbek térképre helyezéséről van szó? Majd meglátjuk. Mindenesetre a látványos, szórakoztató futballt játszó Manchester City hiányozni fog, a királyi pénzekből hizlalt futballmodell nem.

Legnépszerűbb cikkeink