Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem drágul a menza Szekszárdon

Létrehozva:

Évek óta az önkormányzati cég helyett egy magánvállalkozás főz a gyermekekre a városban.

– Egyértelmű, hogy itt nem a közétkeztetés szakmai szempontjai, hanem a párthűség döntött – mondta a Pesti Hírlapnak egy szekszárdi forrásunk. – Az biztos, hogy a jelenleginél racionálisabban is lehetne üzemeltetni a várost.

Szekszárdon 2007-ben alapítottak egy száz százalékban önkormányzati tulajdonú, közétkeztetéssel foglalkozó céget, a Diákétkeztetési Kft.-t. Alapításakor hitelből jól felszerelt konyhát építettek a vállalatnak, amely 2015-ig törlesztette a kölcsönt, majd az állami hitelkiváltásnál tehermentes lett. Egy év múlva a város pályázatot írt ki a közintézmények étkeztetésre – joggal remélhette, hogy így majd nyereséget is termelhet az önkormányzatnak. Azonban hamar kiderült: az önkormányzat saját cége nem indulhat az önkormányzat által kiírt pályázaton.

– Szakmai indoka nem volt annak, hogy olyan feltételeket szabjanak, amelyek kizárják a Diákétkeztetési Kft. indulását – állítja egy forrásunk.

A pályázaton a Kölyökmenza Kft. nyert, és látja el azóta is a feladatot. Sőt, az önkormányzati vállalat konyháját is bérbe adták a Kölyökmenzának. A cég tulajdonosa a közétkeztetési piac egyik legnagyobb szereplője, a Hungast Zrt., ennek az egyik tulajdonosa György Tamás, akinek közös vállalkozása volt korábban Bánki Erik, fideszes országgyűlési képviselővel.

Azt, hogy a városi cég is képes lenne ellátni a feladatot, jelzi: a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi gyakorlóiskolájába és óvodájába ők szállítják az ételt, mintegy 30 százalékkal olcsóbban, mint a magánkézben lévő riválisuk.

Ács Rezső, fideszes polgármester a napokban indítványozta – a Kölyökmenza kezdeményezésére – a közétkeztetésért fizetett díj 8 százalékos emelését, az inflációra hivatkozva. Érdekesség, hogy tavaly az infláció csak 3,5 százalék volt. A javaslatot a gazdasági bizottság – amelyben, ahogy a városi közgyűlésben is, az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) képviselői vannak többségben – leszavazta, így idén sem kell többet fizetni a menzáért a tanulók szüleinek.

Kerestük Bánki Eriket, de lapzártánkig nem reagált gazdasági kapcsolatait firtató kérdésünkre. Kérdeztük Ács Rezsőt: mi indokolja az önkormányzat saját cége helyett külsős vállalkozás alkalmazását, azonban a polgármester sem válaszolt.

Trencséni Dávid

Legnépszerűbb cikkeink