Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Halálos zebrák Budapesten

Létrehozva:

Fotó: Veres Viktor / Pesti Hírlap

Nem rendőrségi feladat az utak forgalmi rendjének kialakítása.

A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történt halálos balesetek legfőbb oka, hogy a járművezető nem biztosít elsőbbséget a gyalogos részére – közölte a Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Pesti Hírlapnak.

Azért kerestük meg a rendőrséget, mert négy nap alatt két embert is kijelölt gyalogos átkelőhelyen gázoltak halálra a fővárosban. Az egyik szerencsétlenség február 6-án történt Angyalföldön. A Róbert Károly körút Árpád híd irányába tartó oldalán lévő zebrán áthaladó nő a gázolás során olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Február 3-án pedig szintén a XIII. kerületben, a Béke utca és a Fiastyúk utca kereszteződésében ütöttek el egy asszonyt.

Néhány nappal ezelőtt jelent meg egy lista azzal kapcsolatban, hogy tavaly összesen 969 baleset történt a gyalogos-átkelőhelyeken. Azokból 39 volt halálos. A szerencsétlenségek majdnem fele (411) ráadásul Budapesten történt és a gázolások 88 százaléka olyan átkelőnél történt, ahol nem volt közlekedési lámpa. Ezek közül 30 volt halálos kimenetelű; 14 Budapesten történt.

Mindez Székely Sándor független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléséből derült ki, amelyet az ORFK-nak küldött. A rendőrségi válasz alapján a honatya többek között azt szorgalmazta, hogy fessék újra országosan az átkelőket, vagy hogy minden lámpás átkelőhelynél hangos jelzéssegítőt alakítsanak ki.

A lapunknak adott nyilatkozatban a hatóság hangsúlyozta, hogy a közlekedésbiztonság terén számos hatóságnak van szerepe. Továbbá, hogy az utak forgalmi rendjének kialakítása, így egy kijelölt gyalogos-átkelőhely esetleges biztonságosabbá tétele nem a rendőrség feladata.

A rendőrség csak abban tud segíteni, hogy gyakrabban ellenőrzi a zebrák környékét. Hozzátették, ezen túlmenően felvilágosító tevékenységet folytatnak a közlekedési balesetek megelőzése érdekében. „Az utak forgalmi rendjének kialakítása a közút kezelőjének feladata és felelőssége” – közölték.

Csikász Brigitta

Legnépszerűbb cikkeink