Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hatalmas lyukak tátonganak a vidéki városok költségvetésén

Létrehozva:

Forrás: Wikipédia

Székesfehérvár 9, Miskolc 7 milliárd mínuszban – több milliárd forintos bevételkieséssel számolnak a koronavírus-járvány miatt a vidéki városok.

Debrecennek várhatóan 3,65 milliárd forint veszteséget jelent a járványhelyzet, eddig 1,047 milliárd forintot költöttek védekezésre és a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére. A város költségvetésén 3 milliárd forintos kiigazítást látnak szükségesnek, elhúzódó válság esetén ez a szám növekedhet – közölte az önkormányzat.

Zalaegerszegen az idén 1,5-2 milliárd forintos kieséssel számolnak, ami az áthúzódó hatás miatt valószínűleg 2021-re is érvényes lesz – közölte Balaicz Zoltán polgármester a közösségi oldalán. Részletezése szerint akár milliárdos kiesést is jelenthet a helyi iparűzési adóból és az építményadóból elmaradó bevétel, mintegy félmilliárd forint pedig az elvont gépjárműadó, az idegenforgalmi adó és az ingyenes parkolás miatti bevételkiesés. Töröltek minden rendezvényt, fesztivált, leállították az önkormányzati forrásból tervezett felújításokat, fejlesztéseket, és jelentősen beszűkültek vagy megszűntek a civil, sport- és kulturális szervezetek támogatásai.

Szekszárdon is egymilliárdot meghaladó kiesés az önkormányzat költségvetésében – mondta Ács Rezső polgármester. A közterület-használati díjak, a parkolási díj elmaradása mellett a gépjárműadó és az iparűzési adó is jelentősen csökken. A tolnai megyeszékhelyen, amelynek idei 22 milliárd forintos költségvetésében 7 milliárd forint a működési keret, a halasztható intézményi és városüzemeltetési beruházásokat a veszélyhelyzet végéig felfüggesztették.

A szombathelyi városvezetés a becslések szerint csaknem 500 millió forint mínusszal számol a koronavírus-járvány kapcsán – közölte az önkormányzat kommunikációs vezetője. Kéner Balázs felsorolása szerint a gépjárműadó elvonása 285 millió forint, az idegenforgalmi adó beszedésének felfüggesztése 27 millió forint, a parkolóbevétel kiesése 132 millió forint, az intézményi működési bevételkiesés 40 millió forint, a bérlemények díjbevétele 10 millió forint, a közterület-használat ingyenessé tétele pedig 4 millió forint bevételkiesést jelent.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András online fogadóóráján a napokban azt mondta, hogy rendkívül magas, akár a kilencmilliárd forintot is elérő bevételkieséssel számol az idei évre az önkormányzat. Ennek a legnagyobb tétele az iparűzési adóból származó bevétel drasztikus visszaesése, de jelentős az intézményi bevételkiesés, a gépjárműadó elvétele, az idegenforgalmi adó, a bérleti díjak, a helyi közösségi közlekedésben lecsökkent utasszám, illetve az ingyenes parkolás miatti bevételek elmaradása. A városvezető jelezte, hogy jelentős tartalékokkal fogadták el az idei költségvetést, de még ennél is jóval nagyobb mértékben csökkennek a város bevételei, ezért május végén szükség lesz a költségvetés jelentős módosítására.

Miskolc több mint 7 milliárd forint bevételkieséssel számol erre az évre, a város költségvetését újra kell tervezni. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a járvány elleni védekezésre várhatóan több mint 580 millió forintot kell költeniük, a város a gépjárműadó elvonása miatt 450 millió forinttól esett el, az idegenforgalmi adót tekintve 150 milliós, az iparűzési adó terén 2,5 milliárdos mínusszal kell kalkulálni. A parkolás ingyenessé tétele miatt várhatóan 300 millió forinttal kevesebb folyik be. Csak a diósgyőri vár esetében az elmaradt bevétel 100 millió forint, a fürdők jegybevétel-kiesése 895 millió, a Vadasparké 84 millió forint. A tömegközlekedés esetében 900 millió, a kulturális szervezeteknél 860 millió, a bérleményszolgáltatás terén pedig 400 millió forint a várható bevételkiesés.

A balatoni, főként a Balaton-parti önkormányzatoknál 10-40 százalékos a költségvetési „lyuk”, folyamatos a költségvetések újratervezése, fejlesztések állnak le, programok maradnak el – mondta Lombár Gábor, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke, Balatonfenyves polgármestere. Arról is beszámolt, hogy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége útmutatásával kérdőívet küldtek szét a BSZ tagságának, amelyben felmérik, milyen helyzetbe kerültek az üdülőrégió önkormányzatai.

Legnépszerűbb cikkeink