Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Drágulás, elbocsátás jöhet

Létrehozva:

Fotó: Brendan McDermid / Reuters

Milyen világgazdasági folyamatok érinthetik a magyar életszínvonalat? Mit tegyünk, hogy elkerüljük a pénzügyi problémákat?

Elbocsátások, drágulás – akár ez is benne lehet a pakliban, ha a világgazdaság utóbbi években tapasztalt növekedése megcsappan. Erre számítanak az elemzők. Virovácz Péter, az ING elemzője szerint erre utal, hogy az ipari termelés és az építőipar teljesítménye lassabban nő, mint korábban, mégsem számít válságra.

Viszont a növekedés lassulása is okozhat gondokat. Egyre kevesebb autót adnak el például. Beszédes adat, hogy Kínában az elmúlt két évtizedben nem volt arra példa, hogy csökkenjen a gépjárművek iránti kereslet – egészen tavaly decemberig. Kína az elmúlt évtizedek leggyengébb növekedését produkálja, a korábbi két számjegyű bővülés, tavalyra 6 százalékra olvadt. Az eurózóna 1,2 százalékos tavalyi bővülése idén is megmaradhat, vagyis érdemi növekedés aligha várható. Kockázatot jelent Nagy-Britannia kilépése az unióból is, hiszen a Brexit komolyan visszavetheti az EU növekedési kilátásait.

Magyarország szempontjából égető kérdés, hogy mi lesz autóiparral, hiszen ez a gazdaság húzóágazata. A gyárak már nyáron elkezdték a bérelt munkaerő és a fiatal munkavállalók leépítését és a műszakok számát is csökkentették. Az ipari termelés tavaly még öt százalék felett nőt, azonban decemberben már 3,8 százalékkal esett, ami rossz előjel.

A legvagyonosabbak azonnal lépnek: a svájci UBS bank felmérése szerint közel 41 százalékuk számít arra, hogy már idén beüthet a krach: kezdenek elfordulni a tőke- és részvénypiacoktól, növelik a megtakarításaikat. Az infláció is nő Magyarországon, 3,4 százalékos átlagos éves árdrágulást mértek.

Erre figyeljünk

Mit lehet tenni, ha begyűrűzik a válság? Érdemes már korábban felkészülni erre az eshetőségre is.

  •  Nagyon alaposan át kell gondolni a hitelfelvételt. Ingatlanhitel esetében a fix kamatozású konstrukciók lehetnek biztonságosak, mert így a futamidő végéig kiszámítható a törlesztőrészletek alakulása.
  • Akinek lehetősége van, érdemes visszafizetnie az adósságait, a költésekre pedig oda kell figyelni.
  • Befektetések esetén előtérbe kerülhetnek a biztonságos formák, mint például az állampapír. Hiába növekszik ugyanis az infláció, a magyar állam 2018 óta folyamatosan növeli a kötvények kamatait, ami ezzel lényegében leköveti a pénzromlást. Bár nem az állampapírok hozzák a legnagyobb hozamot, mégis ez a legbiztonságosabb formája a megtakarítások kezelésének.
  • Sokan esküsznek a valutára. Tény, hogy válság idején felértékelődnek az úgynevezett menekülővaluták, mint például a svájci frank, vagy a dollár.
  • Ha munkavállalóként odatesszük magunkat, élünk a cég nyújtotta képzési lehetőségekkel, kitűnünk a motivációnkkal, akkor kisebb eséllyel válhat meg tőlünk a vállalat. Erre érdemes odafigyelni, mert azt látni a hazai statisztikákban, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája tavaly év végére már 13 százalék fölé kúszott. A vállalatok első körben a fiatal munkavállalóktól válnak meg, hiszen kevesebb járandóságot kell kifizetni, mint annak, aki évtizedek óta a cég alkalmazottja.

PH

Legnépszerűbb cikkeink