Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kész a Kossuth téri irodaház

Létrehozva:

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / Pesti Hírlap

Átadták a sok vitát kiváltó Szabad György Irodaházat, ide költözik majd az Országgyűlés Hivatala.

A napokban adták át a Kossuth Lajos téren az új épületet, amely teljesen egybeépült a 2-es metró Kossuth téri megállójának felszíni csarnokával. A Szabad György Irodaház az Országgyűlés Hivatala apparátusának lesz a munkahelye, ahonnan alagút vezet a Parlamentbe.

A historizáló épületet 1928-ban tervezte Hültl Dezső, a Kossuth tér egész déli oldalának lezárására, de csak a fele készült el. A tér másik szeglete sokáig üresen állt, majd 1972-ben a Pintér Béla által tervezett MTESZ-székház épült fel, jellegzetes Kádár-kori, késő modern stílusban.

Az épület lebontása sok vitát váltott ki, sokak szerint a Kossuth teret elcsúfította a Kádár-kori üveg-vas épület, mások viszont azt mondták, nem szabad kortárs technológiával, jelen építészeti irányok mellett a múlthoz visszatérni, és egy közel száz éve megtervezett ingatlant felhúzni.

A kormány végül úgy döntött, hogy az épület homlokzatát a tér arculatába illeszkedő módon kell átalakítani, de szerették volna az MTESZ-iroda szerkezetét is megtartani. Ám ez nem volt kivitelezhető, annak szerkezete a vártnál rosszabb volt, ezért teljesen elbontották. A mostani épület terveit az 1928-as terv átdolgozásával, 2017-ben az UVATERV és a Vadász és Társai Stúdió készítette.

Az új, csaknem kilencezer négyzetméteres irodaház egyébként belül kortárs technológiával, modern terekkel épült.

ZB

Legnépszerűbb cikkeink