Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ivan & The Parazol: nemzetközi sikerek után magyar dal

Létrehozva:

Fotó: Éder Krisztián

Új magyar nyelvű dallal jött ki a napokban az Ivan & The Parazol. A Néha kevés, néha több kapcsán Vitáris Ivánnal beszélgettünk.

Eddig főleg angol nyelven énekeltetek, ez most egyfajta restancia pótlása?

Régi tervünk volt már, hogy kiadjunk egy teljes magyar nyelvű nagylemezt, ennek előfutára most ez a dal. Alapvetően a gitárosunk, Balla Máté esküvőjére készült ajándékba, de úgy döntöttünk, együtt is ki kéne dolgozni, így lett belőle ez a népzenei elemeket is magában hordozó, keserédesnek tűnő, mégis boldog dal. Szerintem pont ettől különleges, hogy nem jellemző ránk.

A számban Agócs Márton is közreműködik ír buzukin az Aurevoir zenekarból.

A dalt új lemez is követi hamarosan?

2020 év végén szeretnénk kijönni a lemezzel. A legutóbbi albumnál olyan sok idő telt el a dalok megírása és a megjelenés között, hogy most szeretnénk visszatérni ahhoz, hogy gyakrabban adunk ki lemezeket. Persze kényszerpihenő volt, de úgy érzem, most megint van bennünk egy óriás teremtő energia, ami csak tol előre, és ontja magából a dalokat.

Komolyan dolgoztok a külföldi jelenléteteken is.

Szerintem nagy eredmény, hogy a lemezbemutató turnénkon játszhattunk saját bulikat Prágában, Párizsban, az amszterdami Paradisóban, vagy akár az is, hogy Oroszországban is szinte fő fellépőként mutatkozhattunk be egy fesztiválon. Nyáron játszani fogunk a Colours of Ostrava fesztiválon, ami Csehország egyik legnagyobb fesztiválja, valamint tavasszal lesz egy turnénk a holland DeWolff zenekarral.

Irodalmi projektekben is aktív vagy. Mi volt a három kedvenc tavalyi könyved?

Most újra ráfüggtem a beat költőkre, írókra, de tavaly végre olvastam több magyar kortárs költőtől, írótól is. Kemény István Nílus című kötetét, Jack Kerouactól az Útont és Lackfi Jánostól a Milyenek a magyarok?-at.

Németh Róbert

Legnépszerűbb cikkeink