Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Fecsegett az elkövető, vagy hazudik a rabtárs?

Létrehozva:

A VV Fanni megölésével vádolt B. László korábbi cellatársa vallana arról, mit hallott a zárkában – de nem ingyen. A rendőrök hiába számítanak a besúgókra, sokszor mégis leleplezik magukat.

Új információ merült fel a két éve eltűnt Novozánszky Fannival kapcsolatban. A lány a hetedik ValóVilág széria szereplőjeként vált ismertté, ám több mint két éve eltűntként körözi a rendőrség. Több körülmény a meggyilkolását és az ügy vádlottjaként bíróság előtt álló, tagadásban lévő B. László bűnösségét valószínűsíti – azt elismerte, hogy járt a nő lakásán, és látták, amint az eszméletlen Fannit autója felé cipelte –, éppen csak holttest nincs meg. Vagy legalábbis nem a Dunában van, ahol eddig hatóságok keresték – állítja a Blikk értesülései szerint B. László egykori zárkatársa, aki az ügyészség után a VV Fanni családját képviselő ügyvédnek is levelet írt, miszerint ő személyesen a vádlottól hallotta a test elrejtésének részleteit.

Nem egyedülálló eset, hogy egy ügyben, letartóztatása alatt, maga az elkövető szolgáltat – akaratán kívül – kulcsinformációt az ellene folyó nyomozásban. Erről kérdeztük Kovács Lajos nyugalmazott ezredest, aki leszögezte, a világ minden rendőrsége gyűjt információkat a börtönben és a fogdán, ezek ugyanis „nyomozási aranybányák”, ahol már végrehajtott és még csak tervezett bűntettekről is hallhat, aki jól figyel. „Ennek a börtönoperatív műfajnak a nyomozók között megvoltak a maga specialistái, akik több tucat embert foglalkoztattak a cellákban” – magyarázta az ismert nyomozó. Hozzátette, a módszer annak ellenére működik, hogy a fogvatartottak többsége számít a besúgókra:

„Kezdetben mindenki gyanakszik, titkolózik, de a tapasztalatok szerint valamiért előbb-utóbb mégis beszélni kezdenek társaiknak”.

A hatóságokkal kollaboráló terheltek motivációjáról a visszavonult főtiszt elmondta, a legtöbben a fogva tartási kedvezmények – például extra beszélő, csomag – reményében, utólag jelentkeznek azzal, hogy zárkában hallottakkal segítenének egy nyomozást. Ugyanakkor számosan lehetnek olyanok is, akiket előre „leszerződtettek” a szervek, és ráállítanak valakire. Ritkább esetben viszont – főleg különösen súlyos, nők vagy gyerekek elleni bűncselekmények kapcsán – egy-egy csirkefogó lelkiismerete szólal meg, és ellentételezés nélkül osztják meg a nyomozókkal az elcsípett mondatokat.

A Novozánszky-ügyben előállt rabtárs azok közé tartozik, aki engedményért, a szabadlábon védekezés jogáért lenne hajlandó vallani. Kovács ezredes arra figyelmeztet, efféle értesüléseket mindig alaposan ellenőrizni kell, mert könnyen lehet, hogy csupán a várható engedmények érdekében született kitalációról van szó. Megjegyezte azt is, önmagában „egy zárkatárs vallomása, más, azt igazoló, fajsúlyosabb bizonyítékok nélkül harmatgyenge”.

LT

Legnépszerűbb cikkeink