Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Árvíz fenyegeti Aquincumot

Létrehozva:

Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

53 ezer embert fenyeget az árvíz, mivel nem gondoltak arra, hogy Aquincumnál régészeti leletek lehetnek a földben.

Torzóként áll az összegraffitizett védmű az Aranyhegyi-patakkal párhuzamosan, Óbudán. A kivitelező félbehagyta a munkálatokat, miután kiderült, hogy az az eredeti tervek szerint biztosan nem valósítható meg. A pályázatra kiírt műszaki megoldás ugyanis – a megépült szakasz környezetében elvégzett régészeti megfigyelés eredményei alapján – elpusztítaná az ókori városszövetet. A kivitelező által javasolt alternatív, a régészeti leleteket nem rongáló megoldás a patakmeder szigetelése lenne. Az eltérés a két műszaki megoldás között oly mérvű, hogy a szerződést fel kell bontani és új közbeszerzési eljárást kell kiírni.

Pár percre az Aquincumi Múzeumtól

Az Aranyhegyi-patak mentén – a már megépült védműtől nem messze – tavaly tártak fel 14 római kori sírt. A vízfolyás Óbuda vasútállomás és a Duna között az esztergomi vasútvonal töltésével párhuzamos, elhalad az aquincumi polgárvárosi amfiteátrum mellett. A töltés túloldalán található az aquincumi helytartói palota és az azt körülvevő kültéri múzeum. Az egész környék Magyarország egyik legnagyobb és legismertebb régészeti lelőhelye, ahol 1778 óta végeznek ásatásokat.

Veszélyben a Pók utcai lakótelep

A 2013-as dunai árhullám során nagymértékű szivárgások, csurgások jelentkeztek az Aranyhegyi-patak töltésén, mely a töltés átszakadásával fenyegetett – áll abban a közgyűlési előterjesztésben, amely alapján úgy döntött a főváros, hogy az Aranyhegyi-patak árvízvédelmét még a teljes csillaghegyi öblözet védelmét szolgáló óriásberuházás előtt elkezdik. A terület ugyan viszonylag távol esik a Dunától, az óvatosságot az indokolja, hogy a patakot a torkolatától a magas vízállás visszaduzzasztja, így fennáll a veszély, hogy a Pók utcai lakótelepet és Mocsárosdűlő városrészt, illetve ebből az irányból az egész csillaghegyi öblözetet oldalról, hátulról öntheti el az ár. A területen 53 ezer ember él.

Tálos Lőrinc

Legnépszerűbb cikkeink