Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Se gengszterek, se pápák

Létrehozva:

Fotó: Robyn Beck / AFP

Tele volt meglepetésekkel az idei Oscar-díjak átadóünnepsége, pedig műsorvezető és igazán átütő beszéd nélkül zajlott a műsor.

A díjazottak listája minden bizonnyal markánsan meghatározza a következő évek hollywoodi – és valószínűleg nemzetközi – filmgyártását. Idegen nyelvű film még sosem nyert Oscart a Legjobb film kategóriában, az Élősködők azonban nem csak ezt, de a Legjobb nemzetközi film díját is elvitte. Nagy tarolások nem voltak idén, bár több filmet jelöltek 10-11 díjra, az Élősködők négy díjánál többet senki sem vihetett haza. Az esélyesnek kikiáltott Joker kettő, az 1917 három Oscarral gazdagodott, a Netflix két reménysége pedig, Az ír és A két pápa egyetlen aranyszobrot sem nyert.

Persze azért kínos pillanatok is akadtak: az 1917 vizuális effektjeiért járó díjat James Corden és Rebel Wilson, a Macskák két szereplője adta át macskának öltözve és macskaként viselkedve. Az életműdíjat pedig csak ketten vették át: Geena Davis és Wes Studi David, viszont Lynch és Lena Wertmüller nem jelent meg a díjátadón.

Összességében olyan gála ment le hajnalban a Los Angeles-i Dolby Színházban, amelynek inkább filmtörténeti jelentősége van, mint show-értéke – ahogy annak normális esetben lennie kell.

Svébis Bence

Az Élősködőket ma este 20:30-tól vetíti a Művész Art Mozi, ráadásul a ritkán látható, fekete-fehér változatban.

Legnépszerűbb cikkeink