Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Messze a vége: tovább emelkedik a sertéshús ára

Létrehozva:

Magyarországon eddig csak vaddisznókban találták meg a vírust.

 

– Kénytelenek vagyunk emelni az árakat, drágábban kapjuk a húst, mint egy éve – mondta a Pesti Hírlapnak az egyik vásárcsarnok hentese.

Soha nem látott árak vannak a sertéshús piacán – és ez nem egy vásárló panasza, hanem a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) elnöke mondja. Horváth István szerint nem érdemes arra várni, hogy csökkenjenek az árak. Az agrártárca szerint 2019 januárjában 1100 forintos átlagáron lehetett egy kiló sertéscombot vásárolni, míg novemberben ugyanezért már 1430 forintot kértek. A termelők örülhetnek: a felvásárlási árak még nagyobbat ugrottak. Korábban átlagosan 400 forintot kaptak kilónként az élő hízóért, most 650 forintot.

A Magyarországon 2018 áprilisban megjelent afrikai sertéspestist (ASP) mindeddig csak vaddisznókban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Eddig egyetlen házisertés sem betegedett meg. A magyar sertéshús mégis tiltólistán van a távol-keleti államokban. Kínában a járvány kirobbanása óta 200 millió sertést pusztítottak el. Ez a teljes állomány közel 70 százaléka, a világ sertésállományának harmada.

– Nincs a világon annyi hús, amennyit Kína ne venne fel – mondja Horváth. – Németország minden húst Kínába exportál, ezért náluk is hiány van. Ez szívja be a magyar termékeket, és hajtja fel az árakat.

Magyarországon minden sertéstelepet felszámolnak, ahol bármilyen betegség megjelenik. A Nébih szerint „2018 áprilisa óta 164 település 561 kis létszámú udvarában – ez több mint 600 állattartót jelent – 6129 sertés megelőző célú leölésére került sor, állami kártalanítás mellett. Az ASP gyanúja miatt leölt sertések után ezidáig több mint 600 millió Ft kárösszeget állapítottak meg”. A vírus csak a sertésállományra veszélyes.

Trencséni Dávid

Legnépszerűbb cikkeink