Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egy év múlva juthatnak be a szakrendelésre

Létrehozva:

Orvoshiány miatt már 2021 januárjára is lassan betelik a szigetszentmiklósi pajzsmirigy szakrendelés.

 

Már csak 2021-re lehet időpontot foglalni a szigetszentmiklósi szakorvosi rendelőintézet pajzsmirigy szakrendelésére – olvasható az intézmény weboldalán.
A Pesti Hírlap érdeklődésére ezt meg is erősítette az intézmény titkára. Elárulta: már 2021 januárra is van foglalva időpont. Mindennek az az oka, hogy egyetlen egy orvos látja el a betegeket, Bánhidi Levente, aki hetente kétszer rendel, szerdán és csütörtökön, reggel 7-től délután 14 óráig. Viszont a közel 38 ezres Szigetszentmiklóson annyi betege van, hogy minden időpont betelt erre az évre.

Mindezzel a háziorvosok is tisztában vannak, ugyanis a szakrendelés kiértesítette őket, és azt is tudatták velük, mi a teendő – mondta a titkár.

A háziorvosok egyike a Pesti Hírlap érdeklődésére annyit mondott: elküldhetik a beteget a Dél-pesti Centrumkórházba is.
A szakrendelő tájékoztatására emlékezett: „jöttek valamilyen e-mailek”. Az orvosi titoktartás miatt azt nem mondhatta el: hányan fordulnak pajzsmirigy-panasszal hozzá.

A körzet vezető háziorvosa, Hargitai Róbert a Pesti Hírlapnak azt mondta: semmilyen e-mailt nem kapott a szakrendelőtől a betelt előjegyzésekről. Elmondta: ha egy beteg ilyen panaszokkal fordul hozzájuk, a II. számú Belgyógyászati Klinikára irányítják, az endokrinológiai szakrendelésre. Ez Budapesten, a VIII. kerületi Szentkirályi utcában van – busszal és HÉV-vel jó egyórás út a településtől.

Márpedig a nem diagnosztizált pajzsmirigy betegek pontos kórképének felállításához nem egyszer kell felkeresni az endokrinológust. A szigetszentmiklósiaknak így a saját rendelőjükbe vezető, könnyed séta helyett tortúrára változik az ellátás – az első időszakban akár kéthetente is be kell jutniuk a fővárosi szakrendelőbe, majd vissza. Már ha itt belátható időn belül orvoshoz jutnak.

– Akut tüdőbeteg vagyok, ezért amikor a tüdőgyógyász szakorvosom pajzsmirigy rendellenességre kezdett gyanakodni, fontos lett volna, hogy azonnal bejussak a szakrendelésre – mondta lapunknak Ilona, egy budapesti nyugdíjas. – A szakrendelőben három hónappal későbbre kaptam csak időpontot, arra pedig nincs pénzem, hogy magánorvoshoz járjak.

A belkerületi, jól felszerelt szakrendelőben a negyedéves várólisták is könnyen megduplázódhatnak, ha az agglomeráció orvoshiányát a főváros rovására tudja csak pótolni a rendszer.

Az egyre hosszabb várólisták természetesen megkerülhetőek a magánrendelések felkeresésével, azonban ezt nem engedheti meg magának mindenki. Egy endokrinológiai szakrendelés ára Budapesten 20 és 35 ezer forint között mozog. De könnyen felszaladhat a számla 50 ezerig, ha nem diagnosztizált betegről van szó, akinél laborvizsgálatokra is szükség van.

– Pajzsmirigy-alulműködésem van, amit az állami egészségügy csak akkor diagnosztizált, amikor emiatt elvetéltem – mondta lapunknak Katalin. – Magánorvoshoz kezdtem járni, de az első fél évben, ahhoz, hogy a gyógyszer megfelelő adagolását be lehessen állítani, kéthavonta kellett mennem, állandó laborvizsgálatok mellett. nagyjából 250 ezer forintot költöttem erre, és azóta is félévente kell ellenőrizni a hormonszintem.

A KSH adatai szerint a pajzsmirigy megbetegedése a hatodik leggyakoribb betegség volt 2018-ban Magyarországon. Leginkább nőket érint, tízezer lakosra 1367 női és 305 férfi megbetegedés jut. Így a statisztika alapján Szigetszentmiklóson 5600-an küzdenek ilyen problémával.

DD-TD

Legnépszerűbb cikkeink