Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Előrébb hozta a Mars-város terveit Elon Musk

Létrehozva:

Fotó: SpaceX

A SpaceX milliárdos ügyvivője, Elon Musk nem akar tovább várni, pár éven belül letenné a vörös bolygó első városának alapkövét.

A világ legfurcsább zsenije, a SpaceX- és Tesla-cégek főnöke egy korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy néhány évtizeden belül megvalósulhat az az elképzelés, hogy város jöjjön létre a Marson – írta a HVG. A milliárdos nemrég azonban módosított a terveken, és a korábbi határidőt sokkal előrébb hozta: Musk most már azt szeretné, ha az építkezés még ebben az évtizedben megkezdődne a vörös bolygón. 

A munkálatok felgyorsításának két alapvető oka lehet. Az egyik, hogy az építkezés első, lehetséges dátuma – ami előzetes tervek alapján 2050-re esne – túlságosan későn van, és a most 49 éves Musk már nem biztos, hogy megélné. 

A másik magyarázat az, hogy a SpaceX ügyvivője egyszerűen nem szeretné, hogy egy másik cég előbb célba érjen, ugyanis időközben az ABIBOO építészcsoport bejelentette a Nüwa nevű Mars-város terveit. Ez egy hatalmas, egymásba kapcsolódó telep lenne, amit a megfelelő fejlesztések után akár bővíteni is lehet, hogy újabb kutatólaborok jöjjenek létre a bolygó felszínén. Az elképzelés szerint a marsi városban természetesen szálláslehetőség is lenne, hogy az űrhajósok megpihenhessenek a megterhelő munka után. Ez a terv pedig úgy tűnik, nincs ínyére Elon Musknak, a milliárdos ugyanis elsőként szeretné elérni a Marsot, és letenni egy majdani város alapkövét. A milliárdos elképzelését azonban nagyban nehezíti, hogy a SpaceX által erre a célra tervezett Starship űrhajóval továbbra is az alapvető kísérleteket – így a felszállást és a biztonságos földet érést – gyakorolják, és a munka lassan halad. 

Muskról egyébként a napokban rengeteget cikkeztek, egyes hírforrások szerint ugyanis kitiltották a Tesla elektromos autókat a kínai katonai létesítményekből, mondván azokban olyan kamerák vannak, amik aggályosak lehetnek. Elon azonban azt nyilatkozta, szó sincs kémkedésről, azzal ugyanis cége „bezárását” kockáztatná.

HVG / PH

Legnépszerűbb cikkeink