Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Napi 700 gyermek halálát okozza a vízszegénység

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

450 millió gyereket fenyeget a tiszta víz hiánya. Ez pedig a világjárvány alatt még inkább aggályos. 

Jelenleg több mint 1,42 milliárd embert, köztük 450 millió gyermeket fenyeget a tiszta víz hiánya – írta a víz világnapján nyilvánosságra hozott jelentésében az UNICEF. A szervezet szerint minden ötödik gyermek nem jut annyi vízhez, ami a mindennapi szükségleteit fedezni tudná.

Annak ellenére, hogy 2010-ben az ENSZ Közgyűlése alapvető emberi joggá nyilvánította a hozzáférést az ivóvízhez és a megfelelő tisztálkodási és higiéniai lehetőségekhez, naponta 700 gyerek hal meg olyan megelőzhető betegségek miatt, amelyeket a piszkos víz, vagy a megfelelő higiéniai feltételek hiánya okoz – áll a jelentésben. 

Az UNICEF kitért arra is, hogy az ivóvízhez, illetve a megfelelő tisztálkodási és higiéniai lehetőségekhez való hozzáférés korlátozott volta a pandémia alatt még inkább aggályos, hiszen mintegy 3 milliárd embernek nincs lehetősége szappannal és tiszta vízzel kezet mosni.

A szervezet szerint jelenleg több mint 80 országban nevezhető kritikusnak a vízhiány. A leginkább veszélyeztetett terület Kelet- és Dél-Afrika, itt a gyerekek 58 százalékának okoz napi nehézséget az, hogy vízhez jussanak. Közép-Afrikában, Dél-Ázsiában és a Közel-Keleten hasonlóan súlyos a helyzet: Közép-Afrikában a gyerekek 31, Dél-Ázsiában a 25 százaléka, a Közel-Keleten pedig 23 százalékuk nem jut a szükségleteiknek megfelelő vízmennyiséghez.

A szervezet szerint a vízszegénység amúgy is a gyerekeket sújtja leginkább: gyakran ők azok, akik ahelyett, hogy az iskolában lennének, órákon át veszélyes terepen gyalogolva szállítják a vizet a családjuknak.

Egy kisgyermek túléléséhez egyébként naponta minimum 4-5 liter víz szükséges. A szervezet szerint ez elegendő ahhoz, hogy inni, enni és fürödni tudjanak. 

Magyarországon átlagosan napi 130 liter vizet használunk, egy csöpögő csap pedig akár napi 40-120 liter víz elfogyasztásáért is felelős lehet. Az UNICEF idei célja, hogy 45 millió embert juttasson egészséges vízhez, ezért Magyarország is elindította a saját gyűjtését, amelyhez a www.teistehetsz.unicef.hu/vizvilagnap oldalon bárki csatlakozhat.

PH

Legnépszerűbb cikkeink