Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Orvosi eszközöket terveznek a NASA mérnökei

Létrehozva:

Lélegeztetőgépet és sisak-oxigénlégző rendszert is kidolgoztak, előbbit már kipróbálták, most az engedélyeztetésére várnak.  

A NASA is segíteni akar a koronavírus-járvány leküzdésében, így az űrrepülőket készítő cég mérnökei 37 nap alatt olyan lelegeztetőgépet terveztek, amit tömegesen is lehet gyártani. Az elkészült eszközt már próbára is tették New York egyik kórházában, most pedig a gyártásának és alkalmazásának engedélyeztetésére várnak.

A lélegeztetőgép mellett az űrhajózási szakemberek sisak-oxigénlégző rendszert is terveznek. Ez egyébként nem újdonság a számukra, hiszen eredetileg nagy magasságú repülésekhez kifejlesztett magassági védőfelszerelésről van szó, de mint kiderült, a Covid–19 betegségben szenvedő, de enyhébb tünetekkel rendelkező betegek kezelésére is alkalmas.

„A NASA egyedülálló módon képes a koronavírusra adandó szövetségi válasz segítésére, figyelembe véve felszereltségét, szakemberállományát és eddigi szakmai tapasztalatait” – fogalmazott Jim Bridenstine, a NASA vezetője, majd hozzátette azt is, hogy bár nem az orvosi eszközgyártás a profiljuk, segíteni szeretnének, erre pedig már 250 javaslatot terjesztettek elő.

Legnépszerűbb cikkeink