Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán Viktor nem várt helyről kapott segítséget

Létrehozva:

A luxemburgi miniszterelnök a Politicónak adott interjúja szerint arra törekszik, hogy újra közelebb hozza Brüszzelt és Budapestet.

Orbán Viktor már azelőtt a többségtől eltérő, más álláspontot alakított ki egyebek között Ukrajna uniós tagságáról, a hosszú távú költségvetésről és a migrációról, hogy Luc Frieden, az új luxemburgi miniszterelnök a tavalyi év végén elfoglalta volna helyét a csúcsértekezleti kerekasztalnál – emlékeztet az Index. Frieden most Budapestre látogatna, hogy megtörje a jeget. Luxemburg az Európai Unió hat alapító tagjának egyike, és ez is szerepet játszott abban, hogy az ország képviselői eddig három ciklusban töltötték be az Európai Bizottság elnöki posztját.

„Magyarország Európa-pártibb, mint gondolnánk” – nyilatkozta Frieden a Politicónak adott nagyinterjúban. „Ha valaki nem ért egyet más politikájával, meg kell próbálnia megérteni, honnan érkezett” – érvelt a miniszterelnök. Az Európai Parlament legnagyobb frakciójának, a jobbközép Európai Néppártnak a tagja fontolóra vette: „az elkövetkező hónapokban Magyarországra utazik, hogy jobban megértse a magyar álláspontot”. Orbán Viktor elszigeteltségéért Frieden szerint részben az EU is okolható.

„Néha megdöbbent, hogy milyen kevés erőfeszítést tesznek egyesek annak megértésére, mit gondol a másik fél”

– magyarázta a luxemburgi kormányfő.

A jobbközép Keresztényszociális Néppárt miniszterelnöke novemberi hivatalba lépése óta tárgyalt Emmanuel Macron francia államfővel, Olaf Scholz német kancellárral, valamint kollégáival a Beneluxból, Alexander de Croo, belga és Mark Rutte leköszönt holland miniszterelnökkel.

„Magyarország sokat szenvedett a szovjet uralom alatt, ezért átérzi az idegen megszállás súlyát” – érvelt Frieden. Arra is figyelmeztetett azonban, hogy Magyarországnak is ki kell vennie részét a „brüsszeli kapcsolatok” rendezéséből. Az uniós források tetemes részét azért jegelték, mert az uniót aggasztja a demokrácia hanyatlása és a jogállamiság eróziója.

„Remélem, végrehajtanak néhány reformot, hogy ismét normálisabb kapcsolat alakulhasson ki Brüsszel és Magyarország között”

– bizakodott Frieden.

Utoljára novemberben járt Budapesten magas rangú európai tisztviselő, amikor az Európai Tanács elnöke, Charles Michel utolsó kísérletet tett az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megnyitásáról szóló európai csúcs megmentésére – emlékeztet a Politico. A Magyarország és az EU más tagállami közötti viszony kiélesesésének egy fontos állomása volt, amikor OrbánViktor „kávészünetet tartott”, hogy a többiek nélküle dönthessenek Ukrajnáról. Ugyanakkor megvétózta a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot is. Azóta a magyar kormányfő – akit lap a Putyinhoz való közelségéről ismertnek nevez – újabb huzavonaba kezdett, hogy engedményeket csikarjon ki a blokk többi részéből, mielőtt aláírta volna a Kijevnek nyújtott pénzügyi támogatást – írja a Politico.

(Fotó: GAETAN CLAESSENS – Európai Unió)

Legnépszerűbb cikkeink