Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Olcsóbbak lettek a fővárosi panelek tavaly

Létrehozva:

A fővárosi panellakások árai négyzetméterenként 2023-ban átlagosan 3 százalékkal mérséklődtek, a 2022-ben tapasztalt 32 százalékos emelkedés után – közölte saját adatai alapján a Duna House.

Hozzátették, hogy 701 ezer forint feletti átlagos négyzetméteráron és 37,8 millió forint körüli átlagos vételáron keltek el tavaly az ilyen típusú, átlagosan 54 négyzetméter alapterületű panellakások Budapesten.

Felidézték, hogy a háborús helyzet következtében kialakult energiaválság a figyelem középpontjába helyezte az alacsony energiaigényű ingatlanokat, így a 2022-es év második felének sztárjai lettek a modern újépítésűek mellett a szélesebb vevői kör számára is megfizethető, kedvező fenntartási költségekkel bíró házgyári lakások. A rezsivédett címke hatására azonban a fokozódó kereslet miatt 2022-ben átlagosan 32 százalékkal emelkedtek 2021-hez képest a fővárosi lakótelepek lakásainak négyzetméterárai.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét, aki elmondta hogy bár az összes fővárosi tranzakciót tekintve 2022-höz képest 1 százalékponttal, 18 százalékra erősödött a panellakások népszerűsége tavaly, a nagyfokú áremelkedést követően 2023 mégis fordulatot hozott az árakat illetően. A vizsgált 12 fővárosi lakótelepből 5-nél tapasztalható az árak 3-20 százalék közötti mérséklődése, 4 területen stagnálást és csupán 3 esetben mutattak további növekedést az értékesítési adatok – tette hozzá a szakember.

Nem mindegy, melyik kerületben van az a panellakás

Rámutattak, hogy az átlagnál jóval magasabb árat kellett fizetni a legnevesebb lakótelepek lakásaiért: 2022-ben a Fehérvári úti lakótelep, 2023-ban az eladások alapján azonban már a gazdagréti panelek árszintje volt a legmagasabb. Utóbbiaknál 3 százalékos mérséklődés után 870 ezer forint feletti átlagos négyzetméteráron juthattak lakáshoz a vásárlók tavaly. A Fehérvári úton 7 százalékkal csökkentek az árak, így csaknem 840 ezer forintot költöttek házgyári lakásra ezen a területen a vevők.

Átlag feletti árat kellett még fizetni a stagnáló árszinten mozgó Vizafogón (négyzetméterenként 804 ezer forint) és Békásmegyeren (négyzetméterenként 706 ezer forint), valamint Ferencvárosban és Zuglóban is. Az utóbbiaknál azonban 2022 után további 5-7 százalékos áremelkedést hozott a tavalyi év. Ezáltal a IX. kerületben, a József Attila úton 722 ezer, a zuglói Füredi úti lakótelepen pedig 770 ezer forintos átlagos fajlagos árakon lehetett lakáshoz jutni 2023-ban.

Arra is kitértek, hogy a legmagasabb árú panellakást 2023-ban Budapest XIII. kerületében értékesítették a Duna House kollégái. Az ingatlanért több mint 67 millió forintot fizetett az új tulajdonosa. A négyzetméterárat tekintve egyre ritkább a milliós nagyságrend, 2023-ban a csúcstartó egy III. kerületi, 27 négyzetméter alapterületű, jó állapotú panellakás volt, amely 1,1 millió forintos négyzetméteráron, összességében 30 millió forintért kelt el – olvasható a Duna House közleményében.

(Kiemelt képünk illsuztráció.  Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink